Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Anne Marie var 51 år da hun fikk ADHD-diagnosen: – Jeg ble veldig lettet, men også trist, fordi jeg har strevd mye.

Bilde: av Alina Grubnyak på UnsplashDette skriver ABC Nyheter

Ingen forstod at det var ADHD

De skriver videre:

Som barn fikk jenta fra Telemark høre at hun var vimsete, urolig, ulydig, risikosøkende, klengete, masete nysgjerrig, ukritisk med å ta borti ting man skulle være forsiktig med.

– Da jeg var fem år sa far til meg at han trodde jeg hadde «forbryterinstinkt». Jeg hadde nemlig en tendens til å lyve og stjele, forteller Anne Marie.

At den vesle jenta flere tiår senere skulle få en diagnose ved navnet ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) var det ingen som kunne vite.

 

Vansker gjennom barndommen

I saken skildres Anne Marie sin historie i mer detalj. 

Vi får blant annet høre om hvordan ADHD-symptomene skapte vansker i skolesituasjonen og på det sosiale området. Noen ADHD-diagnose var det imidlertid aldri snakk om på den tiden. 

– Det nærmeste vi kom diagnoser og behandling var at min far fortalte at barn som meg risikerte å bli sendt på «forbedringsanstalt», sier Anne Marie til ABC Nyheter.

 

Mistanke om demens - var ADHD

Det var  først i voksen alder at Anne Marie fikk ADHD-diagnosen, og da var det slett ikke ADHD som var mistanken - hun fryktet at hun var i ferd med å få demens. Det visste seg imidlertid å være langt i fra sannheten. Da hun fikk diagnosen var det som om puslespillbrikkene falt på plass.

Hun forteller til ABC Nyheter:

– Jeg ble veldig lettet, men også trist, fordi jeg har strevd mye, skaffet meg mengdevis av kunnskap – i håp om at én dag skal jeg klare å få et bedre liv, være mer sosial, mindre følsom, mindre redd og ha mer viljestyrke.

 

En motivasjonslidelse

Anne Marie forteller til ABC Nyheter at det også er positive sider ved det å ha ADHD, som kommer av at ADHD i stor grad er en lidelse som rammer motivasjonsystemene. Det betyr at tilstanden også kan slå ut i form av hyperfokusering og stor energi innenfor enkelte ormåder hvor man er særlig interessert.

Hun utdyper:

Man er supermotivert for enkelte ting og totalt umotivert for andre ting - da forsvinner konsentrasjonen.

Men ADHD-hjernen mangler energi, og hyperaktiviteten er en form for «selvmedisinering» for å bedre energiomsetningen og holde hjernen våken, legger hun til.

 

Arbeidsliv og ADHD

Å leve med ADHD som voksen, kan være slitsomt og utmattende, skriver ABC Nyheter.

Særlig hvis man ikke vet at man har diagnosen og stadig hakker på seg selv for at man ikke lever opp til vanlige standarder for struktur, arbeidstempo og ferdigheter knyttet til sosial og emosjonell intelligens, sier Anne Marie.

Hun understreker likevel:

ADHD er ikke en hindring. Det finnes mange samfunnstopper, forskere, kirurger, militære, musikere, toppidrettsutøvere, gründere og andre yrkesmessig vellykkede personer som har ADHD.

Idag er Anne Marie utdannet psykolog og har blant annet holdt samlivskurs hvor en eller begge i parforholdet har ADHD.

 

Kilde

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om ADHD

ADHD

Idun har ADHD

Idun Bakke er 24 år og har ADHD. Er alle med en ADHD-diagnose aggressive, voldsomme og…
ADHD

Dette er min ADHD

Jeg har aldri klart å slappe av. Jeg sliter med å følge samtaler fordi jeg ikke klarer å…