facebook 

Hjelptilhjelp.no

Nyheter om ADHD

Siste nyheter om ADHD - Siste nyheter om psykisk helse

 En tidligere studie har ifølge PsychCentral funnet at fortykkelse av hjernebarken (cerebral cortex) er forsinket hos barn med diagnosen ADHD.

De forklarer at områder i hjernebarken har sammenheng med funksjoner som oppmerksomhet, tenkning (kognisjon), språk og bearbeiding av sanseinntrykk (sensorisk prosessering). Med andre ord: hjernebarken er en sentral hjernestruktur i forhold til ADHD.

To viktige dimensjoner av hjernebarken er tykkelse og overflateareal, som begge modnes under barndommen som del av en normale hjerneutvikling.


 

Nytt studie: Hjernebarkens overflate utvikles også senere ved ADHD

I en ny studie, publisert i Biological Psychiatry, ville forskerne utvide studien som allerede hadde påvist at hjernebarkens tykkelse har en forsinket utvikling ved ADHD.

De ville undersøke hvor vidt også utvikling av hjernebarkens overflateareale er forsinket på en lignende måte. For å gjøre dette de rekrutterte 234 barn med ADHD og 231 typisk utviklede barn. Hvert barn fikk hjernen skannet fire ganger, fra de var ca 10 til de var 17 år gamle.

Konklusjonen var at hjernebarkens overflate er forsinket i frontale områder hos barn med ADHD. Et eksempel: der normalt utviklede barn var i utviklingen ved 12,7 år, kom ADHD-barn først når de var 14,6 år. 

Med andre ord var utviklingen av hjernebarkens overflateareal ca to år forsinket ved ADHD. 

En generell forsinkelse av oppmerksomhetsrelaterte deler av hjernen ved ADHD

Ettersom andre deler av hjernebarken også er forsinket, tyder dette funnet på at det ved ADHD er en generell forsinkelse i hjerneområder som er viktige for kontroll av action og oppmerksomhet, sier Dr. Philip Shaw, førsteforfatter av studien, ved National Institute of Mental Health.

Disse funnene understreker betydningen av longitudinelle tilnærminger til hjernens struktur, sier Dr. John Krystal, redaktør av Biological Psychiatry.

Da vi nå har demonstrert at det er et etterslep i hjernens utvikling ved ADHD, blir det viktig å nå prøve å forstå årsakene til denne forsinkede utviklingen ved ADHD.

Forskerne mener at funnet tyder på at gener som regulerer timingen på hjernens utvikling har sammenheng med utviklingen av ADHD.Derfor mener Shaw at forskere bør "lete etter gener som regulerer timingen for hjernens utvikling, og på denne måten bane vei for nye former for behandling."

 

Kilde

Skrevet av

ove heradstveitOve Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi
Facebook - Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om ADHD

Birgitte Moe (Infinity): Lykkelig med ADHD

Infinity-vokalist Birgitte Moe (36) fikk diagnosen ADHD for fem år siden. Selv om hun opplevde sukess med bandet, og blant annet spilte for en forsamling på 20.000, opplevde hun artistlivet som vanskelig.
ADHD

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13396 abonnenter