Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

I flere tiår har frustrerte foreldre og lærere innstendig prøvd å få urolige barn med ADHD til å "sitte stille og konsentrere seg!" Ny forskning viser at hvis du ønsker ADHD barn å lære må du tvert imot sørge for å la barnet få være i tilstrekkelig bevegelse.

Dettte skriver eurekalert.org og viser til en studie publisert i tidsskriftet Journal of Abnormal Child Psychology. 

Handler om å la barna med ADHD få være i nok bevegelse

Når barn med ADHD til stadighet rister med føttene, svinger på kroppen, snurrer på stolen, eller på annen måte viser det vi ofte omtaler som "hyperaktivitet", er dette en atferd som man på skolen eller hjemme ofte prøver å redusere. Men dette er i stikk i strid med anbefalingene fra den nye studien, hvor forskerne understreker at det å få være i tilstrekkelig bevegelse i realiteten er avgjørende for at barn med ADHD skal kunne lære.

Funnene viser at metoder som i mange år har vært rådende for å hjelpe barn med ADHD kan være misforstått, skriver eurekalert.org.

- Typiske tiltak er rettet mot å redusere hyperaktivitet. Det er akkurat det motsatte av hva vi bør gjøre for et flertall av barn med ADHD, sier Mark Rapport,

Forfatter av studien, Mark Rapport, sier at hyperaktiviteten hos barn med ADHD ikke er til stede hele tiden, men er mest uttalt når barnet er nødt til å bruke hjernens eksekutive funksjoner (styringsfunksjoner), og da spesielt arbeidsminne.

 

Å være i bevegelse gjør det mulig for barn med ADHD å opprettholde årvåkenhet

Når barna med ADHD viser mye motorisk uro og bevegelse kan dette være en strategi som gjør det mulig for dem å holde hjernen våken nok til at de kan ta til seg læring.

Når man som voksen insisterer på at disse barna skal sitte stille og konsentrere seg, setter man dermed barnet i en umulig situasjon.

- Budskapet er ikke å la barn med ADHD få løpe fritt omkring i klasserommet, men at du må være i stand til å tilrettelegge for at de kan være i nok bevegelse til at de kan opprettholde nivået av årvåkenhet som er nødvendig for kognitive aktiviteter, forteller Mark Rapport.

Studien tyder på at et flertallet av elever med ADHD kan få bedre resultater i klassen, på tester og på lekser hvis de får være i nok bevegelse, for eksempel ved å få sitte på aktivitetsballer eller ergometersykler, eller på andre måter som ikke unødig forstyrrer undervisningen.

 

Kilde:

 

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om ADHD