Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Her leser du om Kjetil Foss Angeltvedt (28) som har fortalt om sin ADHD-diagnose, og hvordan han mestrer denne gjennom fysisk trening. Denne artikkelen er basert på en nyhetssak på Osloby.no.

  1. Om Kjetil Foss Angeltvedt

  Kjetil Foss Angeltvedt (28) har ADHD. Nylig ble han intervjuet av Osloby.no om hvordan han mestrer sin ADHD-tilstand gjennom fysisk trening.

 2. Problemet

  Kjetil hadde omfattende vansker med å fungere i hverdagen, med store atferdsproblemer på skolen, og han fikk i 11-års alder diagnosen ADHD. Mye av problemene ble løst på kort sikt gjennom behandling med Ritalin, men dette ble ingen varig løsning. Etter hvert fikk Kjetil Foss Angeltvedt bivirkninger av medisinen, og slet mye med både sosial angst og lav selvfølelse. Dessuten er det mange deler av ADHD-tilstanden som ikke løses kun ved hjelp av medisin, blant annet det å få struktur på livet sitt.

 3. Hva har vært til hjelp?

  For det første var det viktig for Kjetil å få stilt diagnosen ADHD.

  Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd dersom min mor ikke hadde kjempet sånn for å få stilt en diagnose, forteller han til Osloby.no.

  Medisineringen hadde positiv betydning for Kjetil i den første tiden. Men da han ble 18 år fikk han selv valget om han ville gå på ADHD-medisin eller ikke, og valget var enkelt: Han sluttet på medisin og begynte å løpe. Nå har han gjort det i 10 år, og hans ambisjon framover er å bli en av Norges beste langdistanseløpere.

  Og treningen er utvilsomt et svært viktig del av hverdagen til 28-åringen, som merker det dersom han ikke får sin daglige treningsdose:

  Det bygger seg relativt raskt opp. Jeg blir urolig, nesten så jeg skjelver litt. Og så føles det som jeg har tusen tanker i hodet på én gang. Men jeg er bevisst på det. Da er jeg nødt til å gjøre noe, for å få skrudd litt på ventilen og få ut dampen, sier han til Osloby.no

  Noe av det positive med treningen handler om den strukturen det gir på livet.

  En person med ADHD mangler ofte struktur. Skal du drive med toppidrett må du strukturere hverdagen i forhold til trening, skolegang, jobb og livet ellers. Det var gunstig for meg. Jeg overførte det til mange andre deler av livet mitt, og det har hjulpet meg på vei, sier Angeltvedt til Osloby.no

  Med økt mestring har Kjetil Foss Angeltvedt etterhvert fått et mer avslappet forhold til sin ADHD-diagnose:

  Å leve med ADHD har formet meg både positivt og negativt, men jeg ville ikke vært det foruten. Det er en del av identiteten min, sier Angeltvedt.

 

Kilder:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om ADHD