Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Kroppsdysmorfisk lidelse (BDD) eller dysmorfofobi er en psykisk lidelse som kjennetegnes av overdrevent opptatthet av en innbilt, eller eventuelt reell, men minimal, defekt ved eget utseende.Dette skriver klikk.no i en artikkel om temaet. De viser til forskere både i Norge og Sverige som uttaler seg om temaet.

 

En oversett lidelse

Jesper Enander, psykolog ved Karolinska Institutet, forteller til Klikk.no:

Personer som lider av den psykiatriske diagnosen dysmorfofobi har en sterk oppfatning av at det er noe feil på utseendet deres. Og det til tross for at de ser helt normale ut

Han forteller videre at de som rammes av lidelsen har en forhøyet risiko for å begå selvmord og at diagnosen er forbundet med stor lidelse og sykemeldinger.

Likevel har dysmorfofobi lenge vært en oversett lidelse, og det kan være vanskelig å få riktig hjelp for dem som lider av sykdommen, sier han.

 

Tar ofte kosmetisk kirurgi

Stian Solem, psykologspesialist og førsteamanuensis ved Psykologiske Institutt ved NTNU, utdyper dette bildet:

Epidemiologiske studier har videre foreslått at det kan være økt selvmordsfare for pasienter med brystimplantater, og det kan passe overens med studier som tyder på at selvmordsforsøk kan være relativt vanlig blant personer med BDD

Ifølge Solem har omtrent to prosent av verdens befolkning denne lidelsen og det gjelder totalt 17 prosent av alle som har hatt brystkirurgi.

 

Beslektet med spiseforstyrrelser

I en annen artikkel om dysmorfofobi, publisert av Side2, blir også psykiater Finn Skårderud intervjuet om temaet. Han forteller:

- Dysmorforfobi er en overdrevent opptatthet av noe som er delvis eller fullstendig innbilt. Mennesker med dysmorfofobi blir sykelig opptatt av kroppslige fenomener eller kroppslige tegn som andre vil oppfatte som en minimal defekt, men som for den som plages av dette kan oppleves som noe veldig sentralt.

Skårderud forklarer at sykdommen er beslektet med spiseforstyrrelser, og han har selv hatt pasienter med spiseforstyrrelser som har sklidd over i dysmorfofobi.

 

Les mer om dysmorfofobi 

 

Her finner du aktuelle videoer om dysmorfofobi

Innslag om dysmorfofobi på Dr. Phil

 

Intervju med psykolog Ben Buchanan om dysmorfofobi

 

Mirror, mirror: Tv-innslag om dysmorfofobi

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om angst