Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Angst er blant de vanligste psykiske lidelsene og kan være en fryktelig slitsom, utmattende og skremmende lidelse for den som er rammet. Paradoksalt nok er det ofte angsten for angsten som er det verste. Her leser du noen tips for å bli mindre plaget av angst for angsten, og dermed i hele tatt mindre plaget av angst.
Den plagsomme angsten

Det finnes ulike former for angst. Den mest generelle formen for angst, generalisert angst, kjennetegnes av:

 1. Overdreven, ukontrollerbar og ofte irrasjonell bekymring om dagligdagse ting
 2. Bekymringen kretser rundt flere ting på en gang, selv når det ikke er noen spesiell grunn til å bekymre seg.
 3. Problemer med å kontrollere bekymringene, uansett hvor hardt du prøver.

Andre vanlige symptomer:

 1. Du føler deg rastløs og greier ikke å slappe av
 2. Du blir lett sliten
 3. Du er ute av stand til å konsentrere deg
 4. Du føler deg irritabel
 5. Musklene er anspente
 6. Du sover dårlig
 7. Uvirkelighetsfølelse
 8. Fysiske symptomer som kalde, klamme hender, tørr munn, eller føle deg syk; løs mage; hjertebank (hjertet slår raskere enn normalt); hodepine; eller at du føler deg kortpustet.

 

For deg som har generalisert angst, kan bekymringene, katastrofetankene og de kroppslige symptomene hindre deg i å utføre daglige aktiviteter og å leve livet ditt slik du ønsker. Kanskje er du så engstelig at du ikke tør å kjøre bil, eller du bekymrer deg for å kjøre deg bort hvis du skulle kjøre. Eller du vil ikke gå ut, fordi du er redd noe skal skje med hjemmet ditt. Og en lang rekke andre tilsynelatende uløselige problemer kan gjøre seg gjeldende - bare på grunn av angsten.

En av de mest paradoksale bekymringene handler om selve angsten: at man aldri kommer til å bli frisk, at angsten ikke kommer til å slippe taket, at det er noe galt med meg, at jeg ikke er god nok og at angsten er selve beviset på dette.

 

Selvoppfyllende profetier

I metakognitiv terapi er noe av poenget at det viktigste er ikke hva du tenker, men hvordan du forholder deg til egne tanker.

For å ta noen eksempler:

 1. Med sosial angst er det vanlig å være veldig oppmerksom på seg selv og egne kroppslige reaksjoner (f.eks rødming), og nettopp det at man er så oppmerksom på seg selv gjør at man får angst. Litt enkelt sagt: "Den vanlisgste grunnen til at man begynner å rødme, er at man er veldig redd for å rødme."
 2. Med søvn kan det være på samme måten. Dersom man er veldig fokusert på det å "klare" å sovne, kan dette nettopp være en garanti for å ikke få det til.
 3. Angst for angst fungerer langt på vei på samme måten. Ved å være veldig redd for å bli redd, blir man redd, og da blir man ihvertfall redd, for man er jo så redd for å bli redd.

Alle de tre beskrivelsene over er eksempler på selvoppfyllende profetier. Det som kan være nyttig i forhold til å bli mindre plaget av angst for angst er å ta et steg ut av den konstante kverningen omkring bekymringstanker, og ikke minst om bekymringstanker som er direkte knyttet til angsten.

Det handler altså om å våge å gi slipp på kampen imot angsten, for i stedet å fokusere på noe helt annet. Dette kan føles som et stort sjansespill for mange, da de føler en viss kontroll over angsten ved stadig å fokusere på den, og ved stadig å ha den i fokus for sin oppmerksomhet.

 

Hjelpsomme tanker i møte med angsten for angsten

Skulle du være blant dem som har angstproblemer og som kjenner deg igjen i at veldig mye av energien din går med til å prøve å kontrollere angsten gjennom å stadig være i et mentalt slagsmål imot den, kan følgende tanker være en starthjelp i forhold til å ta et steg ut av de vonde, selvopprettholdende sirklene:

 

 1. "Nå er jeg redd for å bli redd, da er det ikke rart at jeg blir redd."
 2. "Kanskje jeg nå skal gjøre noe annet enn å bruke tid på bekymring og på å slåss imot angsten. Jeg kan jo f.eks gå en tur, det er fullt mulig å få til selv om jeg kjenner på angst."
 3. "Det er ingen motsetning mellom å ha angst og å være meg selv. Jeg er meg selv også når jeg føler meg engstelig. Jeg trenger ikke å være helt angstfri for å være meg selv."
 4. "Nå har jeg angst for at angsten ikke skal slippe taket, da er det ikke så rart at angsten ikke slipper taket."
 5. "Jeg får prøve å gjøre noe annet, og så får det heller våge seg at jeg ikke føler meg helt vel. Jeg trenger ikke å la angsten styre mer enn nødvendig."
 6. "Jeg trenger ikke å føle meg perfekt. Jeg kunne hatt mer angst og jeg kunne hatt mindre. Akkurat nå har jeg det sånn som dette, og det får jeg prøve å tåle."
 7. "Jeg kan gjøre noe som får meg til å føle meg LITT bedre. Det trenger ikke å fjerne angsten for at det skal være meningsfullt."

  

Og nettopp gjennom dette, å gi slipp på kampen imot angsten for en liten stund, vil mange erfare at angsten ble mindre. Og om den ikke ble nevneverdig mindre så kan det likevel føles som en lettelse å ha fått gjort noe meningsfullt på tross av angsten.

 

Det du skal vite er at du i hvert fall ikke er alene om å lide av angst. Vil du lære av andre som har erfaring med angst? Eller vil du være med i et sosialt fellesskap med andre som vet hva det vil si å stå i en daglig kamp imot angst? Ta en kikk her:

 • Angstringen. Du kan også ringe deres informasjonstelefon 22 22 35 30.

 

For alvorige angstlidelser kan også dette tilbudet anbefales:

  

Kilde:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om angst

Angst og angstplager

Fem myter om angst

Tror du at angst bare sitter i hodet? At du må vite årsaken til angstlidelsen for å bli…