Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Å leve med angstproblemer kan oppleves som å være i en konstant storm av skam og frykt. For Scott Stossel sin del fungerer angsten som en ond, selvoppfyllende profeti. Han er for tiden akutell med en selvbiografisk bok om å leve med angstproblemer.Scott Stossel har i en årrekke vært kjent og anerkjent som redaktør av amerikanske The Atlantic, mens han helt nylig har gitt ut boken Min angst

Før han skrev boken var det likevel nesten ingen som kjente til at han hadde problemer knyttet til angst. 

 

En helt reell frykt for de rareste ting

I omtalen av boken Min angst skriver forlaget:

Mange har på et eller annet tidspunkt levd med angst. Noen har vært tungt rammet og noen uheldige få, som Scott Stossel, lever i en konstant storm av skam og frykt.

Angstproblemene har på en særlig måte preget livet til Stossel. Foruten at han strever med panikkangst, forteller han i boken Min angst at han også har en rekke fobier, blant annet turofobi, en sykelig angst for ost; astenofobi, en sykelig angst for å kaste opp; og klaustrofobi, en sykelig angst for trange rom.

Angsten har med andre ord på mange måter festet grepet i livet hans.

 

En ond, selvoppfyllende profeti

Han forteller til NPR.org at av de mange ulike formene for angst, så er det fobien for å spy (emetofobi) som skaper mest problemer. Han sier:

Både når det gjelder hvor lenge jeg har lidd av det og hvor akutt det er til plage, [så er det] emetofobien [som forårsaker mest lidelse].

Den påvirker... mange av mine andre frykter. For eksempel gjør frykten for brekninger meg redd for å reise, fordi jeg er redd jeg vil spy langt hjemmefra. Det gjør meg redd for å fly, ikke av den mer konvensjonelle grunnen som er å være redd for at flyet skal krasje, selv om jeg også har det, men jeg er redd jeg blir reisesyk og får kvalme... Frykten for bakterier er åpenbart direkte knyttet til det.

Den forferdige onde, selvoppfyllende sirkelen med emetofobi er at hvis du er utsatt for akutt angst og nervøsitet, som jeg er, så manifesterer denne seg ofte gjennom symptomer i magen.

 

Her kan du se et intervju med Scott Stossel

Video: Youtube

 

Alltid urolig på innsiden

Det kan være vanskelig å forstå hvordan en person med så store angstproblemer kan holde dette skjult for omverdenen i så lang tid, men Stossel forklarer:

Noen sier at jeg i stressende situasjoner kan virke helt upåvirket, og jeg tror det er delvis fordi jeg er alltid er urolig på innsiden. Så når det faktisk er noe reelt å være bekymret for, er det faktisk mindre angstprovoserende enn de irrasjonelle tingene.

Han forteller videre at mennesker med angst kan være svært gode på å skjule dette for omverdenen:

De er i stand til å formidle et inntrykk av dyktighet, ro og selvtillit, som kanskje er reelt nok, men det er likevel en angst på innsiden. Gapet mellom denne og fasaden som gjør at folk ser deg som dyktig og effektiv - du er alltid redd for å bli avslørt, noe som i seg selv er angstskapende.

Dette og mye mer kan du lese om i boken Min Angst, av en forfatter som kan være verdt å lytte til når det kommer til å forklare hvordan angstproblemer kan oppleves.

 

Kilder

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om angst

Angst og angstplager

Når angsten tar over livet

Sykdommen er mye skumlere og glupskere enn jeg kunne forestille meg. Grådig spiser den av…
Angst og angstplager

Den utmattende angsten

Det er helt utrolig hvor mye energi man bruker på veldig enkle ting når man har angst.…