Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Sykdommen er mye skumlere og glupskere enn jeg kunne forestille meg. Grådig spiser den av folks liv. Jeg sjekket inn på angstavdeling i fem dager.

Dette skriver Helene Sandvig i en artikkel på nrk.no. 

Aldri si "skjerp deg"

Hun skriver videre:

Aldri si «skjerp deg» til et menneske med angst. Det lovet jeg meg selv etter å ha bodd fem dager med mennesker som fikk behandling for sykdommen.

I forrige program av tv-serien "Helene sjekker inn" besøkte hun angstavdelingen på Modum Bad.

Angst synes ikke utenpå. Har du brukket beinet eller fått kreft, er det nok lettere å få sympati og høste forståelse. 

 

Ulike typer angst

Det finnes ulike typer angst, skriver Sandvig, og nevner:

Panikkangst, sosial angst, helseangst eller sykdomsangst, posttraumatisk stresslidelse. Fellestrekk er sterk følelse av frykt og ubehag og opplevelsen av at du ikke kan kontrollere det som skjer med deg.

I Helene sjekker inn får vi møte flere pasienter som er til angstbehandling, og får et nært møte med hvor ekstremt denne lidelsen kan være. Hun forteller:

Bare noen timer etter innsjekk ble jeg vitne til redselen og de kraftige reaksjonene du kan få i kroppen når angsten herjer. Hjertebank, skjelvinger, svett hud, pusteproblemer, kvalme, fortvilelse. Ordtaket "stiv av skrekk" gir mening.

 

helene sjekker inn

Her kan du se episoden på NRK Nett-tv

 

Gjør sterkt inntrykk

Hun utdyper:

Å høre historier om hvordan sykdommen hadde tatt fra flere av dem både skolegang og jobb var vondt. Enda sårere var det å oppdage hvordan angsten skyver barn, ektefeller, familie og venner på avstand.

For meg er angst som den skumle kongen på haugen som fanger mammaer, pappaer, sønner og døtre inne i sin egen kropp, isolerer dem fra omverdenen og livet. Grådig tar den for seg hvis den ikke blir stoppet. Mange satt ord på at de følte seg alene med angsten sin.

Helene Sandvig forteller videre om skammen og fortvilelsen det innebærer å ha et alvorlig angstproblem, om hvordan familien rammes, men også om håp og drømmen om et  liv uten angstplager.

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om angst