Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

For den tidligere langrennsstjernen Thomas Alsgaard ble sosial angst en stor utfordring under innspillingen av «71 grader nord». Han forteller at han har slitt med sosial angst og sjenerthet siden barndommen.

Bilde: Bysprinten [CC BY 2.0], via Wikimedia CommonsDette kommer fram i en artikkel på Nettavisen, og blir også fulgt opp av VG.no.

 

Sosial angst siden barndommen

Nettavisen skriver om den kommende 71 grader nord-innspillingen:

At det har blitt tøft for årets kjendiser legger ingen skjul på. I tidligere sesonger har seerne blitt vitne til både tårer og svette blant deltakerne, og i år blir det tilsynelatende ingen unntak.

For den tidligere langrennsløperen Thomas Alsgaard sin del, var det imidlertid helt andre ting enn krangling og dårlig form som ble utfordrende for hans del.

Til Nettavisen avslører 47-åringen at han slet enormt med sosial angst under oppholdet, noe han har slitt med helt siden han var liten.

 

Typiske symptomer ved sosial angst

Sosial angst innebærer at man blir redd i situasjoner hvor man kan bli flau – hvor man kan bli utsatt for andres vurdering eller kritikk. Man blir redd allerede før situasjonen inntreffer, det vil si bare man vet at man snart skal inn i den.

Den sosiale angsten kan bli aktivert av situasjoner som å møte nye mennesker, å måtte si noe mens andre hører på, å snakke med ”viktige” mennesker, eller generelt å få oppmerskomhet fra andre. 

Sosial angst kan være en veldig handlingslammende lidelse - som kan føre mange inn i isolasjon eller ensomhet. Heldigvis er det også mulig å utfordre angsten slik at den ikke skal få styre livet.

 

 

- Mine utfordringer lå på et helt annet plan enn alle de andre

Thomas Alsgaard forteller til Nettavisen:

- Det er litt facinerende at mine utfordringer lå på et helt annet plan enn alle de andre. Jeg var ganske alene om det. Mens de andre slet når sekken ble tung og bakkene ble bratte, så ligger mitt problem kanskje på alt annet rundt.

Men for den tidligere langrennsstjernen ble altså ikke den sosiale angsten et hinder for å delta i det populære tv-programmet. Alsgaard selv har mye ros å gi til personene som han reiste på turen med, og som han opplevde som støttende:

- Det å vite at jeg skal reise på tur og bo så tett med noen jeg overhodet ikke kjenner, det er for meg en skremmende tanke. Men de fleste av de andre deltakerne er sosiale mennesker som er veldig flinke til å ta vare på dem rundt seg. Det merket jeg med en gang, så jeg følte meg veldig hjemme veldig fort.

 

Kilder

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om angst