facebook 

Hjelptilhjelp.no

Nyheter om angst

Siste nyheter om angst - Siste nyheter om psykisk helse

 


Kroppsdysmorfisk lidelse (BDD) eller dysmorfofobi er en psykisk lidelse som kjennetegnes av overdrevent opptatthet av en innbilt, eller eventuelt reell, men minimal, defekt ved eget utseende.

Dette skriver klikk.no i en artikkel om temaet. De viser til forskere både i Norge og Sverige som uttaler seg om temaet. 

En oversett lidelse

Jesper Enander, psykolog ved Karolinska Institutet, forteller til Klikk.no:

Personer som lider av den psykiatriske diagnosen dysmorfofobi har en sterk oppfatning av at det er noe feil på utseendet deres. Og det til tross for at de ser helt normale ut

Han forteller videre at de som rammes av lidelsen har en forhøyet risiko for å begå selvmord og at diagnosen er forbundet med stor lidelse og sykemeldinger.

Likevel har dysmorfofobi lenge vært en oversett lidelse, og det kan være vanskelig å få riktig hjelp for dem som lider av sykdommen, sier han. 

Tar ofte kosmetisk kirurgi

Stian Solem, psykologspesialist og førsteamanuensis ved Psykologiske Institutt ved NTNU, utdyper dette bildet:

Epidemiologiske studier har videre foreslått at det kan være økt selvmordsfare for pasienter med brystimplantater, og det kan passe overens med studier som tyder på at selvmordsforsøk kan være relativt vanlig blant personer med BDDIfølge Solem har omtrent to prosent av verdens befolkning denne lidelsen og det gjelder totalt 17 prosent av alle som har hatt brystkirurgi.

 

Beslektet med spiseforstyrrelser

I en annen artikkel om dysmorfofobi, publisert av Side2, blir også psykiater Finn Skårderud intervjuet om temaet. Han forteller:

- Dysmorforfobi er en overdrevent opptatthet av noe som er delvis eller fullstendig innbilt. Mennesker med dysmorfofobi blir sykelig opptatt av kroppslige fenomener eller kroppslige tegn som andre vil oppfatte som en minimal defekt, men som for den som plages av dette kan oppleves som noe veldig sentralt.

Skårderud forklarer at sykdommen er beslektet med spiseforstyrrelser, og han har selv hatt pasienter med spiseforstyrrelser som har sklidd over i dysmorfofobi.

 

Les mer om dysmorfofobi 

 

Her finner du aktuelle videoer om dysmorfofobi

Innslag om dysmorfofobi på Dr. Phil

 

Britisk dokumentar om dysmorfofobi

 

Intervju med psykolog Ben Buchanan om dysmorfofobi

 

Mirror, mirror: Tv-innslag om dysmorfofobi

Skrevet av

ove heradstveitOve Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi
Facebook - Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Annonse

Les mer om angst

Har du angst for å få angst?

Angst er blant de vanligste psykiske lidelsene og kan være en fryktelig slitsom, utmattende og skremmende lidelse for den som er rammet. Paradoksalt nok er det ofte angsten for angsten som er det verste. Her leser du noen tips for å bli mindre plaget av angst…
Angst

Den utmattende angsten

Det er helt utrolig hvor mye energi man bruker på veldig enkle ting når man har angst.…
Angst

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13160 abonnenter