facebook 

Hjelptilhjelp.no

Nyheter om angst

Siste nyheter om angst - Siste nyheter om psykisk helse

 

Hjerneforskere har undersøkt hvordan angst kan gå i arv fra foreldre til barn. Hjernefungeringen i en bestemt krets i hjernen viser høy grad av arvelig og har sammenheng med økt risiko for å utvikle angstproblemer. Sårbarhet for angst er arvelig, konkluderer forskerne.

Overaktivitet i en bestemt krets av hjernen gir økt risiko for angst og depresjon

Eurekalert som er en nettside hvor nye forskningsfunn blir publisert, skriver:


En ny studie i en utvidet apefamile gir viktig innsikt i hvordan risikoen for å utvikle angst og depresjon kan gå fra foreldre til barn.

Hovedfunnene i studien er at overaktivitet i en bestemt krets av hjernen som involverer tre hjerneområder, blir arvet fra generasjon til generasjon, og hvor en slik overaktivitet i hjernen gir en høyere risiko for å utvikle angst og depressive lidelser.

Overaktiviteten til disse tre hjerneregioner er arvede hjerneendringer som er direkte knyttet til risiko senere i livet for å utvikle angst og depresjon, sier Ned Kalin som er en av forskerne bak studien.

Dette er et stort skritt i å forstå det nevrale (hjerneorganiske) grunnlaget for arvelig angst.

Det var funksjonen til disse hjerneområdene - gjennom en overaktivering i områdene - og ikke størrelsen på hjernestrukturene som var annerledes hos de med høyere arvelighet for angst.

 - Sårbarhet for angst er arvelig

Forskerne fant at omtrent 35 prosent av variasjonen i angst-lignende tendenser forklares av familiens historie.

Også tidligere forskning fra den samme forskergruppen har vist at engstelig temperament er arvelig. 

Omtrent halvparten av barn som viser ekstrem angst utvikler også stressrelaterte psykiske lidelser senere i livet, forteller Eurekalert.org. 

Forskerne understreker at funnene gir ny innsikt i den arvelige risikoen for angst og deprsjon, og mener at funnene også vil kunne ha betydning for framtidig psykisk hjelp til mennesker som har en høy arvelighet for angst. Men ikke minst viser studien at sårbarhet for angst har en høy grad av arvelighet.

Våre gener former hjernen vår til å bidra til å gjøre oss til de vi er, avslutter forskerne.

 

Kilde:

Skrevet av

ove heradstveitOve Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi
Facebook - Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om angst

Skrev håndbok for dem med sosial angst

Hva gjør man for å snike seg ubemerket unna sosiale situasjoner man ikke trives i? Forfatteren Bjørn Egil Halvorsen har samlet noen råd han selv bruker, i boken «Nødutganger».
Angst

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13396 abonnenter