Nyttige ressurser, artikler, videoer:

Psykisk helse

 

Panikkangst eller panikklidelser er en angstlidelse hvor man plutselig og uventet får angstanfall med intens frykt eller ubehag. Angstanfallene kan opptre fra mange ganger om dagen til bare noen få anfall per år. Under panikkanfallet er det vanlig å oppleve intens frykt for at man er i ferd med å bli gal, at man holder på dø, eller at man opplever å miste kontrollen over seg selv. Panikkangst kan føre til agorafobi  

Symptomer på panikkangst

Et panikkanfall kommer uventet og oppleves som en intens frykt, sammen med symptomer som hjertebank, skjelving, pustevansker, brystsmerter, svimmelhet. Her leser du mer om denne formen for angst, og hva som kan være til hjelp.

Panikkangst er en tilstand hvor du plutselig og uventet får anfall med intens frykt eller ubehag. Anfallene kan opptre fra mange ganger om dagen til bare noen få anfall per år. Under anfallet er du redd for å bli gal, for å dø, eller for å miste kontrollen over deg selv.

Det som skjer under en slik alarmreaksjon, er ikke farlig. Det er en normal reaksjon, hvor ubehagelig vi enn opplever den. Kroppen arbeider faktisk som den skal når det er fare på ferde. 

Et panikkanfall er en «falsk» alarm, som opprettholdes og forsterkes av katastrofetanker, der reaksjonene i kroppen blir tolket som faresignaler. Den første fryktreaksjonen kan altså ofte ikke kontrolleres. Den kan komme automatisk i en situasjon der du føler deg utrygg. Men hvis du overvinner din angst for angsten, kan du raskt gjenvinne kontroll. 

 

Nyttige artikler om panikkangst

Vil du lære mer om panikkangst? Da anbefaler vi følgende artikler:

Om panikkangst
Panikkangst - er det farlig?

Videoer om angst