hjelptilhjelp banner

Hva gjør man for å snike seg ubemerket unna sosiale situasjoner man ikke trives i? Forfatteren Bjørn Egil Halvorsen har samlet noen råd han selv bruker, i boken «Nødutganger».

Dette skriver nrk.no på sine nettsider. Forfatteren forteller til nrk.no:Jeg har hatt et snev av sosial angst helt siden jeg var liten. Jeg har vært redd for å rekke opp hånden i klasserommet, vært redd for å bli gjort narr av. Det har forfulgt meg.

Boken «Nødutganger» er en håndbok for dem med sosial angst, eller et snev av det.

 

Hva er sosial angst?

Sosial angst innebærer at man blir redd i situasjoner hvor man kan bli flau – hvor man kan bli utsatt for andres vurdering eller kritikk! Man blir redd allerede før situasjonen inntreffer, det vil si bare man vet at man snart skal inn i den.

Du kan lese mer om sosial angst her:

 

Vanskelige sosiale situasjoner

Bjørn Egil Halvorsen forteller i boken om hvordan sosial angst - i ulike grader - kan skape problemer i hverdagen.

På fest når det blir kleint, er en typisk situasjon han tar opp i boken. Altså når man blir stående og se ned og sparke i gulvet, lete etter ord, lure på om man rødmer og ikke minst hva andre synes om dette. Da bygger det seg opp et slags trykk som fører til et brått ønske om å flykte. Det er en vanskelig situasjon, for fest skal være hyggelig.

 

Ekstremt forventet at man er sosial

nodutgangerHalvorsen mener også i følge nrk.no at vi lever i en tid der det er ekstremt forventet at man er sosial. Han forteller:

Man skal være velfungerende i åpent landskap, by på seg selv, noen kaller det et sosialt tyranni. Å ikke ønske å være en del av det blir sett på som en karakterbrist.

Jeg prøver å vri litt på dette, for man må bryte normene av og til.

I boken Nødutganger så får du mange tips til nettopp mulige nødutganger der presset om å være for sosialt tar overhånd.

Her kan du kjøpe boken Nødutganger

Annonse: Tradetracker

 

Kilde

Videoer om angst

Les mer om angst

Angst

Hva er et angstanfall?

Angstanfall er et annet ord for det vi kaller for panikk. Et angstanfall kommer gjerne…