Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Aldri før har du lest en bok som Hvorfor hopper jeg? Den er skrevet av Naoki, en utrolig smart, sjarmerende og reflektert 13 år gammel autistisk gutt. Bokens forord er skrevet av David Mitchell som selv har en autistisk sønn, og han forteller at boken hjalp ham til å forstå sin egen sønns autisme.

Dette skriver forlaget i omtalen av boken Hvorfor hopper jeg - den indre stemmen til en 13 år gammel autistisk gutt.Bokbloggen Beates Bokylle skriver at Naoki Higashida var født i 1992 og oppvokst i Japan, og bor i byen Kimitsu. I en alder av seks år fikk han diagnosen autist. Han har hele tiden gått på skole for barn med spesielle behov, og 2011 gikk han ut fra skolen med gode karakterer. Naoki har publisert flere verk, både oppdiktet og virkelige historier. For tiden blogger han og holder flere foredrag om autisme.


Forfatteren av boken David Mitchell har skrevet en blogg om boken på BBC Radio sine nettsider, hvor du også kan høre radioklipp som omhandler boken Hvorfor hopper jeg? Forfatteren forteller om hvordan boken hjalp ham selv til å forstå mer av sin egen sønns autisme.

 

Vis tålmodighet, forståelse og medfølelse

- Hvorfor hopper jeg? gir oss et unikt innblikk i hvordan det er å være autist og hvordan de ser på verden. I denne boken ber forfatteren oss om å vise tålmodighet, forståelse og medfølelse, skriver Beates Bokhylle.

Naoki var sterkt rammet av autisme og lærte seg gjennom hardt arbeid fra foreldrenes side å kommunisere med andre. Det skjedde ved hjelp av å peke på bokstaver på et keyboard av papp, et alfabettabellsystem som moren utviklet.

- Naoki forteller også at de ofte blir misforstått og at de fleste ville gitt hva som helst for å bli forstått på ordentlig. Videre forteller han at folk med autisme ville hatt sammenbrudd hele tiden på grunn av dette om det ikke var for at de la sterke bånd på seg selv, ifølge Beates Bokhylle.

Les mer: Her finner du filmer om autisme / Aspergers syndrom

 

bbc-naoki-autismeEt tankeeksperiment for å forstå autisme

Den engelske forfatteren David Mitchell som også har en autistisk sønn har skrevet forordet til denne boken. I følge bokbloggen Beates Bokylle står det i forordet:

- Den tretten år gamle forfatteren av denne boken ber deg forsøke å forestille deg hvordan hverdagen ville være hvis du ikke lenger kunne snakke. Det vil være like umulig for deg å forklare at du er sulten eller trett eller har det vondt, som det er å slå av en prat med en venn.

Bilde: BBC Radio

- Jeg vil gjerne ta dette tankeeksperimentet et skritt videre. Nå som du har mistet evnen til å meddele deg- se for deg at din interne redaktør, som ellers er den som ordner tankene dine, sier opp uten forvarsel. Antakelig har du aldri engang vært klar over at denne tankeredaktøren eksisterte, men nå som han eller hun er borte, går det for sent opp for deg at det er redaktøren som alltid har sørget for at hjernen din fungerte ordentlig. En styrtsjø av ideer, minner, impulser og tanker velter ustanselig over seg. Redaktøren din regulerte denne flommen, avledet det meste av den, og gav deg valget mellom bare noen ganske få alternativer. Men nå må du klare deg på egen hånd.

 

 

En bestselgende bok om autisme

Forlaget skriver:

- Denne livsforandrende boken beviser forbi all tvil at mennesker med en autistisk diagnose ikke på noen måte mangler humoristisk sans, fantasi eller empati. Naokis bok har berørt en hel verden og gått til topps på bestselgerlistene i land etter land. Den bergtar leseren, og som eneste bok av sitt slag, har den samtidig en skjønnhet, sannhet og enkelhet, som gjør den til en perfekt gave å dele med andre.

Beates Bokhylle konkluderer:

- Boken er et bevis på at det finnes en person innestengt i den tilsynelatende hjelpeløse, autistiske kroppen som er like nysgjerrig, finstemt og kompleks som deg og meg og alle andre mennesker.

Annonse: Ark bokhandel

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om autisme