Aldri har Olaug Nilssen følt seg mer hjelpeløs enn da sønnen Daniel begynte å forsvinne inn i autismens ukjente landskap. Nå har hun skrevet bok om opplevelsene.

Dette kommer fram i en artikkel på KK.no. 

Mistet ferdigheter

De skriver videre:

Vi har spurt oss hvorfor, hvorfor, hvorfor? Men det finnes ikke noe svar. Av og til er det bare slik. Først nå kan jeg snakke om det uten å grine.

I saken forteller Olaug Nilssen den sterke historien om hvordan det var å miste sønnen gradvis inn i regressiv autisme. KK.no skriver:

Det er sju år siden barnehagen begynte å uttrykke bekymring rundt Olaugs eldste sønn. Daniel med den lyse luggen, han som var først med så mye. Han som satt ved bordenden i familieselskapene og briljerte med ord som vanlige toåringer ikke mestrer.

Nå falt språket bort, lyder kom i stedet. Det sosiale var vanskelig. Han ble plutselig så sint.

 

En hverdag som mange ikke kan sette seg inn

Hvordan det er å ha barn med autisme er ikke så lett å forstå uten at man har erfaringer med det selv, og foreldre kan oppleve en ensomhet i disse belastningene - nettopp fordi man ikke kan forvente at andre mennesker skal forstå. 

Olaug forteller om dette til KK.no.

Ja, det er en veldig stor ensomhet i dette. Historien vår er så overveldende og dramatisk. Jeg forstår at dette ikke er lett for andre. Daniel river ned ting, og å gå på kafé med ham for eksempel, er altfor krevende. På en lekeplass kan ikke vi ha normale samtaler med andre voksne, det er for mye villskap og lyd.

Så vi er mye sammen med andre familier i samme situasjon.

 

Har skrevet roman

Olaug forteller til KK.no:

Det har vært forferdelig tøft. Og det har vært fra dag til dag. Vi har vært nedtrykte. Å bli slått ofte, og håndtere det, det er klart det er spesielt. Men jo mer vi forstår av autismen, jo lettere blir det å takle utageringen og selv­skadingen. Jeg husker jo ikke lenger hvordan ting var før.

Det kommer fram at hun har skrevet romanen "Tung tids tale" som handler om opplevelsene med Daniel. KK.no skriver:

Seks år senere har Olaug skrevet romanen som viser en virkelighet med utagering, søvnløshet og bekymring, men også øyeblikk av kontakt og glede. Dette er en kjærlighetshistorie. Men også en historie om en families kamp for å få den hjelpen de trenger. En mors kamp for å holde seg flytende.

 

Kampen om rettighetene

Ikke bare fikk familien oppleve sorgen over at Daniel fikk en dårligere fungering; i tillegg erfarte de hvordan kampen om rettighetene kan arte seg. KK.no skriver:

Alt er skildret i romanen. Olaug bestemte seg for å være helt ærlig. Bare slik kan verden forstå. Bare slik kan de – og andre – få den hjelpen de trenger.

 

Kilde