Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterHelene Larsen er skribent, pasient, ufør og tidligere journaliststudent. Hun har erfaring med psykiatri fra innsiden og ønsker å opplyse om Asperger syndrom. Denne artikkelen er basert på en sak på Mental Helse sine nettsider og på informasjon fra Helene sin egen blogg.

 

 1. Asperger: Et usynlig handicap

  Helene skrev denne uken et innlegg på Mental Helse sine nettsider om sin erfaring med det å ha Aspergers syndrom. Hun forteller:

  Å ha Aspergers syndrom, er et usynlig handicap, og mange jenter blir ikke oppdaget. Før det er for sent, kanskje? Jeg ble ikke fanget opp som barn og ble mobbeoffer. Jeg slet med det sosiale, men lærte å smile. Jeg ble kalt Gliset fordi jeg kunne smile sånn. Som voksen, er det vanskeligere å omgås verden. For det er så mye smalltalk! Jeg tråkker stadig i baret. Hva skal man snakke om?
  Som voksen er det vanskeligere å omgås verden. For det er så mye smalltalk.

  På bloggen sin forteller Helene om hverdagene sine, og tar opp en rekke temaer som på forskjellige måter er forbundet med henne autismespekterforstyrrelse, blant annet det å være opphengt i detaljer, å ikke forstå verden på samme måten som andre, å ha sin egen logikk som man stadig overraskes over at er i kollisjon med andres logikk, med mye mer. Hun skriver blant annet:

  Jeg er veldig fokusert på detaljer. Det kan roe meg ned igjen, få meg til å ikke miste kontrollen. Jeg kan huske den minste detalj. Jeg vet forresten mer om sko enn om ansikter. Jeg ser med en gang om noen har nye sko, men ikke om de smiler eller er alvorlige.
 2. Blogger om hvordan det er å ha Aspergers syndrom

  Helene gir mange andre gode beskrivelser av "annerledeslivet" som det er å skulle leve med Asperger. Hun skriver blant annet om det å stadig skulle kollidere med de sosiale reglene i samfunnet:

  Det er så stille når jeg sier at du har fått større mage. Det er stille når jeg sier at jeg ikke vil ha besøk. Det er stille når jeg sier jeg vil gå ut når jeg ikke kan. Det er stille når jeg ønsker å være som deg.

  Hun forteller at det har blitt mange diagnoser på veien til å bli diagnostisert med Aspergers syndrom, noe hun ble nå sent i voksen alder. Fra tidligere av har hun hatt diagnosene angst, borderline personlighetsforstyrrelse og anoreksi, samt at hun har slitt med kronisk selvskading, selvmordstanker og depresjoner. Men Helene gir uttrykk for at symptomene har gitt en ny mening.

  Alt henger sammen. Henger sammen med å ikke skjønne virkeligheten jeg tilhører.

  Vil du lese mer av Helene, kan du besøke bloggen hennes her.

 

Kilder:

 


 

Relatert

 

Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…