Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Helene Larsen er skribent, pasient, ufør og tidligere journaliststudent. Hun har erfaring med psykiatri fra innsiden og ønsker å opplyse om Asperger syndrom. Denne artikkelen er basert på en sak på Mental Helse sine nettsider og på informasjon fra Helene sin egen blogg.

  1. Asperger: Et usynlig handicap

  Helene skrev denne uken et innlegg på Mental Helse sine nettsider om sin erfaring med det å ha Aspergers syndrom. Hun forteller:

  Å ha Aspergers syndrom, er et usynlig handicap, og mange jenter blir ikke oppdaget. Før det er for sent, kanskje? Jeg ble ikke fanget opp som barn og ble mobbeoffer. Jeg slet med det sosiale, men lærte å smile. Jeg ble kalt Gliset fordi jeg kunne smile sånn. Som voksen, er det vanskeligere å omgås verden. For det er så mye smalltalk! Jeg tråkker stadig i baret. Hva skal man snakke om?

  Som voksen er det vanskeligere å omgås verden. For det er så mye smalltalk.

  På bloggen sin forteller Helene om hverdagene sine, og tar opp en rekke temaer som på forskjellige måter er forbundet med henne autismespekterforstyrrelse, blant annet det å være opphengt i detaljer, å ikke forstå verden på samme måten som andre, å ha sin egen logikk som man stadig overraskes over at er i kollisjon med andres logikk, med mye mer. Hun skriver blant annet:

  Jeg er veldig fokusert på detaljer. Det kan roe meg ned igjen, få meg til å ikke miste kontrollen. Jeg kan huske den minste detalj. Jeg vet forresten mer om sko enn om ansikter. Jeg ser med en gang om noen har nye sko, men ikke om de smiler eller er alvorlige.

 2. Blogger om hvordan det er å ha Aspergers syndrom

  Helene gir mange andre gode beskrivelser av "annerledeslivet" som det er å skulle leve med Asperger. Hun skriver blant annet om det å stadig skulle kollidere med de sosiale reglene i samfunnet:

  Det er så stille når jeg sier at du har fått større mage. Det er stille når jeg sier at jeg ikke vil ha besøk. Det er stille når jeg sier jeg vil gå ut når jeg ikke kan. Det er stille når jeg ønsker å være som deg.

  Hun forteller at det har blitt mange diagnoser på veien til å bli diagnostisert med Aspergers syndrom, noe hun ble nå sent i voksen alder. Fra tidligere av har hun hatt diagnosene angst, borderline personlighetsforstyrrelse og anoreksi, samt at hun har slitt med kronisk selvskading, selvmordstanker og depresjoner. Men Helene gir uttrykk for at symptomene har gitt en ny mening.

  Alt henger sammen. Henger sammen med å ikke skjønne virkeligheten jeg tilhører.

  Vil du lese mer av Helene, kan du besøke bloggen hennes her.

 

Kilder:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om autisme

Autisme / Asperger

- Det er stor ensomhet

Aldri har Olaug Nilssen følt seg mer hjelpeløs enn da sønnen Daniel begynte å forsvinne…
Autisme og Aspergers syndrom

Klar og sterk tale

Hjerteåpnende vakkert og uendelig sårt om å være forelder til et barn som er annerledes.…
Bilde: mamma.no
Autisme / Asperger

En ganske alminnelig gutt

Ingen kan se at Benjamin har en annen oppskrift på livet enn andre barn. Åtteåringen har…