Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterHvem ville ikke satse på en gruppe mennesker som blir beskrevet som ærlige, strukturerte, intelligente, pålitelege, lojale og utholdende? Likevel sliter ni av ti personer med Asperger Syndrom med å få jobb etter videregående skole. Nå satser en bedrift på å snu denne trenden.

Dette skriver NRK.no.

Det skjer hos Spesialistbedriften AS, som har latt seg inspirere av bedriften Unicus som har vært tidlig ute med å satse fullt på å kun ansette personer med Aspergers syndrom.

Sondre Dragnes er en av arbeidstakerne i den nye bedriften:

Jeg elsker å holde på med videospillldesign, så for meg er det kjempeflott at jeg kan jobbe her, sier han.

Faktisk er det å ha Aspergers syndrom et av de viktigste kriteriene for å kunne få jobb her.

  

Under trygge rammer blir det sosiale ikke et problem

Arne Bjørdal som er i ledelsen av bedriften forteller:

De som har Asperger er ofte kjent for å ikke være så sosiale, men det er ikke den opplevelsen vi har som jobber her.

Gir vi de rom til å gå i dybden på sine interesser kan det skje veldig store ting!

Hans opplevelse er at trygge rammer rundt arbeidet gjør at det sosiale ikke blir et problem.

Ellers har de ansatte tilsette her et stort fortrinn når det gjelder å holde fokus, å være utholdende, og nøyaktige. Dette er egenskaper vi må gjøre nytte av, sier han.

 

Vil resten av landet komme etter?

Personer med Asperger vil som regel gjerne arbeide, men arbeidslivet klarer sjelden å legge arbeidet godt nok til rette for at det ikke fullstendig skal låse seg, med det som konsekvens at 9 av 10 med Aspergers syndrom står uten jobb.

Men nå har altså både Oslo, Ålesund og Molde skjønt det - og opprettet bedrifter som gjør at mennesker med Aspergers syndrom ikke blir lammet av sin funksjonshemming, men hvor de får brukt sine styrker under trygge rammer - og hvor de blir unike arbeidstakere som løser oppgavene på en måte som skaper produktivitet for bedriftene.

Så gjenstår spørsmålet: Vil resten av landet komme etter?

 

Kilde:

 


 

Relatert

 

Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…