Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Mange som har lite kjennskap til autisme samt pårørende (spesielt foreldre) har en tendens til å mislike at folk refererer til autister som nettopp «autist» og foretrekker ofte heller at «person med autisme» benyttes. Selv foretrekker jeg å si at jeg er en autist heller en en person med autisme. Det er fordi autismen er en stor del av min personlighet og identitet. Illustrasjonsbilde: av Andy Dutton på Unsplash

Dette skriver Sondre Bogen-Straume i sin blogg, hvor han skriver mye om autisme.

Han skriver også: 

En studie utført i Storbritania i 2015 viser at 61% av autister foretrekker å si at man er autist mens kun 18% foretrukket bruken av «person med autisme». 21% av de som var med i studien brydde seg ikke om man sa det ene eller det andre. Altså er det 82% av autister som foretrekker eller ikke bryr seg om bruk av autist.

Han stiller spørsmålet:

...hvordan fikk nevrotypikere rett til å 1. si at de har retten til å bestemme over oss autister, 2. Si at vi ikke kan avgjøre slikt selv for vi vet ikke bedre (umyndiggjøring) 3. si oss rett i ansiktet at vi er syke grunnet autismen, 4. Bestemme at vår identitet er syk og indirekte si at den må kureres osv.

Et sentralt poeng i blogginnlegget er et prinsipp innen selvadvokatering (engelsk: empowerment) som sier «ingenting om oss uten oss».

Men dette universale prinsippet blir brutt hver dag, framhever Bogen-Straume.

Et perspektiv som han trekker fram i denne sammenheng er knyttet til identitet først-perspektivet, og han viser til artikler fra Autistic Self-Advocacy Network (ASAN) og Identity First Autistic som gir utfyllende informasjon om dette.

Innlegget er delt på Autismeforeningen i Norge sine Facebook-sider.

 

Kilde

- Jeg er autist - ikke en "person med autisme". Den autistiske aktivisten (blogg)

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om autisme