facebook 

Hjelptilhjelp.no

Nyheter om autisme

Siste nyheter om autisme - Siste nyheter om psykisk helse


Gener utgjør omtrent 80 prosent av barnets risiko for å utvikle autisme. Dette kommer fram i en befolkningsstudie som omfatter over to millioner mennesker fra fem forskjellige land og som gikk over 16 år.

Bilde: av Jordan Whitt på UnsplashDette kommer fram i en artikkel på forskning.no.

 

Arv utgjør en stor del av årsaken til autisme

De skriver videre:

Forskere og foreldre har lett lenge etter svar på hva som forårsaker autisme, en diagnose som opptrer hos omtrent én prosent av befolkningen, ifølge Oslo universitetssykehus.

Listen over mulige årsaker har vært lang. Tidligere studier har undersøkt miljøpåvirkninger som luftforurensning, røyk og vaksiner.Nå konkluderer en internasjonal gruppe forskere med at 80 prosent av menneskers risiko for å utvikle autisme kommer fra genene.

Over to millioner mennesker deltok i studien

Forskning.no viser her til studien som er publisert i JAMA Psychiatry En av forskerne bak studien er Sven Sandin, som er statistiker og epidemiolog ved Karolinska Institutet i Sverige. Han fortalte til Huffington Post:

Vi fant at genetiske faktorer var viktigst.

Forskning.no utdyper omkring funnene: 

Sandin og kollegene hans analyserte befolkningsdata fra de fem landene. Av de to millionene som inngikk i studien, hadde mer enn 22 000 personer en autisme-diagnose.

Både miljøfaktorer og arv ble vurdert i studien, og av disse var det med andre ord genetikk som var den overlegent sterkeste prediktoren for å utvikle autisme.

 

Støtter tidligere funn

En tidligere metastudie som oppsummerte funn fra tvillingstudier viste at arveligheten for autisme ligger i spennet mellom 64% og 91%. Forskere har med andre lenge vært klar over at autisme skyldes arv. Men denne nye studien understreker hvor stor betydning genene har, og har noen styrker som gjør deres funn særlig pålitelige.

Forskning.no skriver om dette:

Det nye med denne siste studien er størrelsen og varigheten: to millioner mennesker og en periode på 16 år.

I tillegg skriver forskning.no: 

Å være bevisst på familiehistorien og hvordan den påvirker risikoen for autisme, kan hjelpe foreldre, barnehageansatte og leger med å oppdage tidlige tegn på autisme hos barnet.

 

Kilde

Skrevet av

ove heradstveitOve Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi
Facebook - Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Annonse

Les mer om autisme

- Boken som beveger en hel verden

Aldri før har du lest en bok som Hvorfor hopper jeg? Den er skrevet av Naoki, en utrolig smart, sjarmerende og reflektert 13 år gammel autistisk gutt. Bokens forord er skrevet av David Mitchell som selv har en autistisk sønn, og han forteller at boken hjalp…
Autisme / Asperger

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13160 abonnenter