Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

- Jeg ønsker å fortelle om "Egil", som jeg møtte første gang jeg var innlagt. Jeg var livredd og stolte ikke på noen den gangen. Men så kom "Egil" inn som min primærkontakt.

Dette forteller Stig Mass Andersen, leder for prosjektet Bipolar Superstar, til Dagbladet. Møtet med den psykiatriske pleieren "Egil" var av uvurderlig betydning for Andersen på veien til å bli frisk igjen. 

Høy terskel for å ta kontakt med psykiatrien

Andersen forteller til Dagbladet.no at han ønsker å sette fokus på de gode sider ved psykiatrien. Grunnen er at det er vanskelig nok fra før å ta kontakt med psykisk helsevern, og han frykter at et ensidig negativt fokus blant annet på tvangsbruk i psykiatrien, kan gjøre terskelen enda høyere for å ta kontakt.

Møtet med "Egil" er Stig Mass Andersens sterke historie fra psykiatrien - en historie som daglig utspiller bak lukkede dører på psykiatriske institusjoner. 

- Jeg var livredd og stolte ikke på noen den gangen. Da var jeg det mest ensomme mennesket i verden. Men så kom "Egil" inn som min primærkontakt. Han spilte gitar akkurat som jeg. Dette brukte han til å få kontakt med meg. Sakte, men sikkert, klarte han og de andre pleierne å få meg tilbake til en slags virkelighet. Time etter time brukte han på å gjøre meg trygg. Og han dyttet meg i riktig retning ved den lette måten å gi meg inspirasjon til videre utvikling på.

- Jeg husker en sommerdag hvor vi satt på en benk og kikket utover en solfylt park. Da sa han "Du skulle vært ute og løpt etter jentene du nå vet du, Stig". Den setningen ga meg et vennlig spark bak når det gjaldt å jobbe med meg selv.

 

Positive mennesker som ønsker å hjelpe

Stig Mass Andersen forteller videre at han er glad for at det settes fokus på unødig tvangsbruk i psykiatrien, men samtidig at det er viktig at bildet nyanseres - at det ikke skjer en svartmaling av det psykiske helsevernet:

- Jeg har ikke bare opplevd positive sider ved psykiatrien, forteller den tidligere pasienten.

- Men jeg har stort sett møtt positive mennesker, som jobbet for å hjelpe meg. Noen ganger får jeg inntrykk gjennom facebookgrupper for folk med brukererfaring, og via medievinklingen, av at psykiatrien er en stor konspirasjon for å gjøre psykisk syke verre. Jeg nekter å tro at det stemmer.

Egil Mass Andersen forteller at det var nyttig for ham å være innlagt - at det var til god hjelp, og at møtet med de omsorgsfulle pleierne som blant annet "Egil" gav uvurderlig hjelp til å få troen på livet tilbake.

 

Som å si far vel til en god venn

Etter en tung sykeperiode var Andersen omsider klar for å møte hverdagen igjen og skrives ut fra sykehuset:

- Dagen jeg skulle reise hjem hadde Egil lagt en lapp på kofferten min, som jeg så idet jeg skulle dra hjem. Det var et bilde av Paul McCartney. Der hadde han skrevet "Dette er gitaren jeg fortalte deg om. Hyggelig å bli kjent med deg. Håper vi aldri sees igjen". Det siste var hans lune måte å si at han håpet jeg aldri ble syk igjen. Jeg husker jeg sto med en klump i halsen. Det var som jeg måtte si farvel til en god venn.

Stig Mass Andersen håper at flere slike historier kan nå ut til de mange som vegrer for å søke hjelp - når behovet er der!

- Det er et stort flertall av folk som Egil i psykiatrien. Derfor vil jeg gi en oppfordring til de som trenger hjelp: Ikke nøl med å be om det.

 

Bipolar superstar!

Egil Mass Andersen er nå leder for prosjektet Bipolar Superstar. Han reiser rundt og holder foredrag om sin historie som pasient i psykiatrien.

 

Kilde:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om bipolar lidelse