Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Marthe har bipolar lidelse og har opplevd så alvorlige episoder at hun har måtte være akutt innlagt. Nå sprer hun selv informasjon om bipolare lidelser gjennom å være med på å arrangere kurs gjennom Bipolarforeningen. Her kan du lese mer om hvordan Marthe mestrer sin bipolare lidelse.

Da jeg først fikk diagnosen ble jeg kjempe­sint. Jeg var jo ikke sånn, forteller Marthe Løkken til Klikk.no.Men hun har med tiden lært mye mer om diagnosen, og har lært seg teknikker og strategier for å forebygge at den bipolare lidelser skal få så store konsekvenser. Nå holder hun selv Mestringskurs gjennom Bipolarforeningen.

 

  1. Å leve nært på en med bipolar lidelse

    Video: Marthes ektemann, Frode, har laget en video om det å leve nært med en som har bipolar lidelse

 

Maniske og depressive episoder

Når hun blir manisk viser det seg ved at hun blir gira, prater fort, har bred Fredrikstad-dialekt og snakker mer enn vanlig. Hun slutter å sove og blir veldig aktiv, forteller ektemannen Frode.

Jeg kan være uthvilt etter to timers søvn og jobbe i atten, sier Marthe selv.

Marthe har opplevd svært alvorlige episoder som har krevd akutte innleggelser. Men ikke alltid er de maniske episodene så alvorlige at dette er nødvendig. Hun gir noen eksempler til Klikk.no på hvordan enkelte av de maniske episodene har utartet seg:

Noe jeg kan dele er at jeg en gang mente det var lurt å lage avokadoplantasje hjemme. Det var jord og avocadosteiner i vasker og i do, og jeg gikk løs på oppgaven med en helt klar overbevisning om at dette var utrolig smart. At ingen hadde tenkt på dette før!

Andre ganger opplever Marthe depresjoner og ligger i sengen og føler at alt er helt svart. Ektemannen Frode forteller:

I de dårligste periodene er hun enten veldig høyt oppe eller veldig lavt nede. Sykdommen tar over litt av styringa, og jeg føler jeg får mer ut av å snakke til en vegg.

 

Innsikt om diagnosen har vært til hjelp

Marthe og ektemannen Frode forteller at de har lært mye om bipolar lidelse og at denne innsikten har vært til god hjelp for dem begge. Og når alt kommer til alt er det flest vanlige dager, forteller han til Klikk.no. 

Det er tross alt flest vanlige dager, men ellers får man et litt større spekter å forholde seg til på godt og vondt. Det blir jo ikke kjedelig.

Marthe forteller at det etter hvert har latt seg gjøre å forsone seg med den bipolare lidelsen.

Nå er jeg veldig glad i diagnosen min. Det høres kanskje rart ut, men etter åtte år med ulike feildiagnoser stemte endelig «alt». Jeg brukte lang tid på å erkjenne at jeg hadde en bipolar lidelse, og måtte bruke tid på å sørge.

Hun forteller også til Klikk.no at det har latt seg gjøre å finne gode måter å håndtere vanskene på:

Etter at jeg klarte å få kunnskap om hva dette gjorde med meg, ble jeg «ekspert på egen helse». Det hjalp meg veldig at jeg fikk vite mer. Nå trengte jeg ikke føle skyld og skam for ting jeg gjorde på grunn av sykdommen. Den er ingen unnskyldning, men en forklaring.

Les hele historien om Marte her

 

Kilde:

 

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om bipolar lidelse