Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

- Det motsatte av depresjon er ikke lykke, men vitalitet, og det var vitaliteten som syntes å renne bort i fra meg på det tidspunktet. Dette forteller forfatter Andrew Solomon i et foredrag på TED Talks, hvor han bringer oss med inn i det dype mørket av hva det vil si å ha en depresjon. Hør hele foredraget her.  1. Depresjon, hemmeligheten vi har felles (Andrew Solomon)

    Denne artikkelen er basert på Andrew Solomons foredrag i regi av TEDxMet (se video over).

 

Depresjonen: - En gravferd i min hjerne

Andrew Solomon innleder foredraget med å lese diktet I felt a Funeral in my Brain av Emily Dickinson.

Vi kjenner depresjon gjennom metaforer. Emily Dickinson var i stand til å formidle det gjennom språket, Goya i et bilde. Halve hensikten med kunst er å beskrive slike ikoniske tilstander, forteller Solomon.

Selv om han alltid har tenkt på seg selv som en sterk og mestrende person, fikk han selv erfare kraften i en depresjon. I 1991 hadde han en rekke tapsopplevelser i livet, og tre år senere slo depresjonen inn.

Jeg mistet interessen for nesten alt. Jeg hadde ikke lyst til å gjøre noen av de tingene jeg hadde tidligere ønsket å gjøre, og jeg visste ikke hvorfor. Det motsatte av depresjon er ikke lykke, men vitalitet. Og det var vitaliteten som syntes å renne vekk fra meg i det øyeblikket.

 

 

Angsten kjentes uoverkommelig

Han utdyper at alt som var å gjøre her i livet på dette tidspunktet opplevdes som et ork. Å ringe tilbake til venner som har lagt igjen svar på telefonsvareren, å ta en dusj, å ordne seg et måltid.

Og så satte angsten inn, forteller Solomon.

Depresjonen var på en måte til å leve med, forteller han - i hvert fall om han kunne vite at den ville være forholdsvis kortvarig. Men med angsten var det annerledes: Bare det å se for seg at han skulle måtte kjempe med denne en måneds tid, opplevdes som fullstendig uoverkommelig.

Det er en følelse av å være redd hele tiden, men uten å vite hva det er at du er redd for. Og det var på det punktet at jeg begynte å tenke at det rett og slett var for smertefullt å være i live, og at den eneste grunnen til ikke å ta sitt eget liv, var for å ikke såre andre mennesker.

 

Hjelpen var nyttig, men ikke tilstrekkelig

En dag toppet det seg: Han lå i sengen og såg på telefonen, tenkte at nå bare måtte han søke hjelp. Men i fire timer ble han liggende å stirre på telefonen, og han kunne ikke få seg til å ringe. Da ringte hans far, og Andrew Solomon kunne fortelle:

Jeg har alvorlige problemer. Vi må gjøre noe.

Den nesten dagen kom, med oppstart av medisiner og terapi. Og det ble starten på at han måtte konfronteres med vanskelige spørsmål i livet, blant annet spørsmålet om hvordan det kunne være mulig at den "sterke" personen han tenkte at han var, kunne oppleve å bli satt helt ut av spill på denne måten. 

I tiden som fulgte erfarte han også at depresjonen ikke vil gi seg for godt. Etter en periode med bedring, fulgte det alltid et tilbakefall.

Er det et kjemisk problem jeg har? Er det et psykologisk problem? Trengs en kjemisk kur, eller en filosofisk kur? spurte Andrew Solomon seg, og han kunne ganske enkelt ikke finne svaret. 

 

andrew solomon ted talks 

Bilde: TED Talks / youtube

Intervjuet mennesker med depresjon verden over

Han satte seg fore å forstå mer av fenomenet depresjon, og han begynte å intervjue mennesker som selv hadde depresjonen.

Jeg fant ut at folk som syntes på overflate å bare ha en relativt mild depresjon likevel var helt satt ut av spill som følge av den. Og det var andre mennesker som hadde det hørtes ut som svært alvorlige depresjoner som likevel hadde gode liv i mellomrommene mellom de depressive episodene.

Han ble opptatt av å avdekke hva som gjør at enkelte mennesker virker til å være mer robuste enn andre mennesker. - Hva er mekanismene som gjør det mulig for folk å overleve?

En av de første menneskene han intervjuet beskrev depresjon som en langsommere måte å være død på. Solomon viser da også til at depresjon er en tilstand med en svært høy sykdomsbyrde verden over, og som daglig fører en rekke mennesker i døden.

En av hans konklusjoner gjennom intervjuene var denne:

Det vanskelige med å hjelpe en deprimert, er at den deprimerte tror at han i depresjonen har funnet selve sannheten. 

 

Å finne en mening i depresjonen

  1. Om å ha depresjon

    Film: I had a black dog, his name was depression

Hans konklusjon på spørsmålet om hvem som klarer seg, på tross av depresjonen, synes å ha sammenheng med hvordan man forholder seg til egne depresjoner. 

Folk som fornekter sine erfaringer, og sier: "Jeg var deprimert lenge siden, jeg vil aldri tenke på det igjen, jeg skal bare kommer meg videre med livet mitt," - ironisk nok er det disse menneskene som blir mest slaver av depresjonen. 

Prøv å slå en strek over alt som har med depresjon å gjøre, og du styrker depresjonen. Prøv å skjule depresjonen, og den vokser. De som kan akseptere sin sårbarhet for depresjon, er de som kommer best ut av det med depresjonene.

Han vedgår at det å anerkjenne egen depresjon på denne måten ikke nødvendigvis vil forhindre tilbakefall til depresjon, men at det kan gjøre utsiktene til et tilbakefall og selve tilbakefallet lettere å tolerere. Å gi mening til depresjonen, er noe Solomon anbefaler: - Det kommer til å føles fryktelig å være deprimert, men jeg kommer også til lære noe av det. 

Jeg har lært i min egen depresjon hvor stor en følelse kan være, og jeg har funnet ut at denne opplevelsen har tillatt meg å oppleve positive følelser på en mer intens og mer fokusert måte. Det motsatte av depresjon er ikke lykke, men vitalitet, og i disse dager, er livet mitt viktig, selv på de dagene når jeg er trist, avslutter Andrew Solomon.

 

Kilde

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om depresjon