Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Hos de som er deprimert synker ikke stressnivået på normalt vis. Det skader hukommelsen og konsentrasjonen, og kan gi nye runder med depresjon.Dette skriver forskning.no etter en artikkel fra Norges Forskningsråd. 

Det er forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) har undersøkt stresshormonet kortisol, ifølge forskning.no. De fant ut at pasienter med alvorlig depresjon har en svikt i systemet som regulerer stresset i kroppet. Denne svikten gir dem dårligere hukommelse enn friske.  Psykolog og forsker Åsa Hammer ved UiB sier:

- Sammenhengen mellom høye verdier av kortisol og depresjon har vært kjent i psykiatrien i over 40 år. Men det er først de 10-15 siste årene at forskerne er blitt klar over at høye verdier av kortisol over lang tid kan føre til at hjerneceller dør. Det skjer særlig i den delen av hjernen som kalles hippocampus, der hukommelsen sitter.

 

- Vår studie viser at evnen til å regulere ned kortisolnivået er ute av funksjon hos de deprimerte, og at det kan henge sammen med hukommelsesvikt, sier Hammar ifølge forskning.no.

De nye studiene har betydning for arbeidet med å forebygge tilbakefall hos personer som har vært gjennom en depresjon, men som er blitt friske igjen. 

- Høye kortisolnivåer kan drepe hjerneceller, og vi må finne nye metoder for å forebygge tilbakefall.

- Nå vil jeg undersøke om oppmerksomhetstrening og konsentrasjonsøvelser kan bidra til holde kortisolnivået nede, sier Hammar.

 

Kilde:

 

 

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om depresjon