Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

«Flink pike» er blitt beskrevet som en feelgood-film om det å oppleve en tung depresjon. Dette kan kanskje høres ut som en selvmotsigelse, men til tross for at filmen skildrer et vanskelig tema evner den å gjøre det på en måte som gjør den til en god og verdig filmopplevelse.

- Vi kaller det en feelgood-film om depresjon. Målet er å få folk til å forstå at det ikke er farlig å snakke om depresjon, sier Ingvil Giske, produsent av den mye forhåndsomtalte filmen «Flink pike», til napha.no.Solveig Melkeraaen som er selve skaperen av filmen omtaler ifølge Dagen.no «Flink pike» som en film om å være perfekt og uperfekt, om kontroll og tap av kontroll, om angst for angsten og om å le når alt er svart.

- I «Flink pike» forteller dokumentarfilmskaperen Solveig Melkeraaen om hvordan hun overarbeidet seg inn i en dyp depresjon som hun måtte elektrosjokkbehandles ut av, skriver Dagbladet.no.

 

Youtube: Utdrag fra filmen Flink pike

 

Elektrosjokkbehandling på film

Melkeraaen var langt nede og svært deprimert etter en lang periode med stress og hard jobbing, før hun knakk sammen høsten 2008. Samme år ble hun innlagt på akuttpsykiatrisk avdeling på Lovisenberg diakonale sykehus, ifølge VG.no

- Jeg var så deprimert at jeg ikke klarte å ta egne avgjørelser. Jeg fikk veldig god støtte av ressurssterk familie, jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten deres hjelp, forteller filmskaperen til avisen.

Elektrosjokkebehandlingen har vakt en viss oppsikt i mediene, men selv forklarer Solveig Melkeraaen at hun aldri har angret på at hun tok imot denne formen for behandling.

- Når jeg ser tilbake på hvor syk jeg var, så tenker jeg at denne behandlingen var livreddende, forteller hun til VG.no.

 

 

Flink Pike inntar kinoene

I disse dager inntar altså filmen kinoene, og på Verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober 2014, skal den vises på over 60 kinoer rundt omkring i landet.

- Vi ble fortalt av distributører at man ikke kan sette opp en film om depresjon på kino. Men så viser det seg at det er enorm interesse, sier filmprodusent Ingvil Giske til napha.no.

- Målet med filmen er å skape åpenhet. Det aller beste hadde vært om den var unødvendig. Mange unge jenter føler et stort press i forhold til det å prestere. De kalles ofte generasjon prestasjon. Den nye generasjonen vil gjerne være på topp på alle områder samtidig, se perfekt ut og oppnå topp skoleresultater, sier Giske.

Så om du ønsker en god kinoopplevelse - som samtidig setter søkelys på et hvordan en tung depresjon kan arte seg - da har du fått et tips for hvilken film du kan se neste gang du skal på kino!

Kilder:

 

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om depresjon

Depresjon

Å overvinne håpløshet

Nick Vujicic er født uten armer og uten bein. I dette foredraget forteller han om kampene…