Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Generalmajor Leif Sverre Rosén ble intervjuet i Dagsrevyen 16. januar 2014 om sine erfaringer med psykiske problemer.Video: Intervju med Leif Sverre Rosén om hans depresjon, NRK.no

 

- En ubeskrivelig vond følelse

Leif Sverre Rosen er kjent som generalmajor og kirurg. I dette klippet fra NRK forteller han om hvordan det kan oppleves å ha en depresjon:

- Det var kaotisk oppi hodet mitt. Jeg følte meg etter hvert veldig sorgfull. En ubeskrivelig vond følelse inni meg. 

Det er ikke bare følelsene som affiseres, men alle organsystemer blir satt i sving, forteller Rosén videre. Det kan f.eks være i form av muskelstivhet, vonde ledd, urolig mage, søvnproblemer, hjertebank, svetting og så videre.

- Det var veldig vanskelig i det hele tatt å komme i gang om morgenen. Jeg syns det er var godt å sovne om kvelden, og grua meg egentlig litt til å våkne om morgenen. Jeg hadde nok med å gjøre det daglige helt nødvendige. Men en slik situasjon den tapper deg også fysisk for krefter, slik at fysisk utfoldelse som jeg hadde drevet med tidligere, var vanskelig å gjennomføre.

 

Vanskelig å søke psykisk hjelp

- Jeg mente at dette burde jeg klare selv, og derfor søkte jeg da ikke hjelp i tide egentlig.

- Det var ikke råd for mine nærmeste å håndtere meg i en slik situasjon. Jeg ble veldig intens. Jeg hadde veldig behov for å få ros, å få positiv tilbakemelding. Til slutt så måtte jo de gå lei av det. Men det er ikke bare å legge det bak seg, når du blir syk nok. 

- Det som kreves i en sånn situasjon er rett og slett profesjonell hjelp. 

Og det fikk du?

- Det fikk jeg på Modum.

 

- Alvorlig depresjon rammer like mange menn som kvinner

NRK.no har tidligere omtalt saken, og hadde da også intervju med fagpersoner ved behandlingsstedet Modum Bad.

- Ekspertene på Modum Bad tror nå at alvorlig depresjon rammer like mange menn, som kvinner. Og det er særlig menn fra 45 år og oppover, som er i risikosonen, skriver NRK.no.

I den mørkeste enden av en alvorlig depresjon tar flere menn enn kvinner sitt eget liv. I følge Folkehelseinstituttet er selvmordsrisikoen mellom to og tre ganger høyere for menn enn den er for kvinner.

Rosén blir spurt om han noen gang tenkte på å ta livet sitt.

– Jeg var inne på tanken. Det må jeg bare innrømme. Men derifra til å gjøre det, er et godt stykke. Jeg har fine barn og barnebarn og føler jeg har mye å leve for.

– Jeg har valgt livet og det er jeg glad for, seier Rosèn.

 

Kilde:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om depresjon