Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

I verdens lykkeligste land opplever 20 prosent depresjon i løpet av livet. Journalist Johann Hari har jaktet på grunnene til at vi blir deprimerte, og svaret er mye mer omfattende enn det som kan behandles med en enkelt liten pille.

Dette skriver Aftenposten.no på sine nettsider. Journalistens forfatter innleder saken på følgende måte:Da en venn av meg oppsøkte legevakten med selvmordstanker, kom han rett inn til en psykiater. Hun hørte på ham en stund og sa: «Jeg kan godt skrive ut piller til deg, men det du egentlig trenger piller mot, er sjefen din».

Antidepressivene skrives ut over hele den vestlige verden, men hva er det egentlig som gjør oss så deprimerte, og kan det finnes andre løsninger på det enn å ta en pille?

 

Hva skjuler seg bak depresjonen?

Artikkelen gir en veldig fin beskrivelse av boken "Lost Connections. Uncovering the Real Causes of Depression – and the Unexpected Solutions", som er skrevet av Johann HariAftenposten.no skriver:

Den britiske journalisten og forfatteren Johann Hari har skrevet en tankevekkende og interessant, velskrevet og lettlest beretning om depresjon. Han snakker med folk som er deprimerte og med ledende forskere, og han drar på en reise verden rundt for å finne ut hva som egentlig skjuler seg bak depresjonen.

For kan det være at måten vi organiserer kulturen vår på, skaper ulykkelighet?

 

Kulturkritikk

Boken er ikke først og fremst en kritikk over bruk av medikamenter i kampen mot psykisk lidelse - men setter søkelyset bakenfor symptomene, til de bakenforliggende årsakene til at vi utvikler depresjon. Aftenposten.no skriver:

Visst kan antidepressivene virke, men det er begrenset hva en pille klarer å gjøre for folk som er fratatt kontroll i livet sitt og på jobben sin, som er fattige, ensomme eller har opplevd ekstrem sorg eller forferdelige barndomstraumer.

Boken gir også implisitt en kulturkritikk, og han peker på forhold i samfunnet vårt som vi gjerne ikke tenker over til daglig. 

Hari viser for eksempel at på bare ti år sank deltagelsen i sosiale, felles aktiviteter med 45 prosent. Samtidig økte den fattige erstatningen: sosiale medier. Vi jobber mer, ser mer på TV og internett og har færre nære vennskap enn før. Vi går mindre ut i naturen. Når vi er nedtrykte, tar vi en pille. Og så lurer vi på hvorfor vi er deprimerte?

 

Se intervju med Johann Hari her

Her kan du se et intervju med Johann Hari hvor temaet er den nye boken "Lost connections."

 

Frakoblet (Lost connections)

Det hører med til historien at Johann Hari selv har lidd av depresjon siden barndommen, og han begynte med antidepressiva i tenårenene. Han ble fortalt at depresjonen hans skyldtes en kjemisk ubalanse i hjernen. 

Som voksen har han brukt mye tid på å undersøke fenomenet på egen hånd, og i boken Lost connections (norsk: Frakoblet) fremmer han et helt annet syn på depresjon - hvor samfunnsmessige og kulturelle forhold trekkes fram som like viktige grunner til at så mange blir deprimerte.

Annonse: Ark bokhandel

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om depresjon

Depresjon

Å overvinne håpløshet

Nick Vujicic er født uten armer og uten bein. I dette foredraget forteller han om kampene…