Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterEn tanke er en tanke. Den gjenspeiler ikke virkeligheten. Å lære seg å gruble mindre, har stor effekt for pasienter med depressive symptomer.

Dette skriver forskning.no. 

De forteller om en ny studie utført av Roger Hagen ved NTNU, som omhandler behandling av depresjon ved hjelp av metakognitiv terapi (MCT).

Man trenger ikke å bekymre seg og gruble. Å innse dette, oppleves som en befrielse for mange, forteller Hagen til forskning.no.

I den omtalte studien ble det demonstrert at det å lære seg å gruble mindre, har stor effekt for pasienter med depressive symptomer.

Noen opplever grublingen som helt ukontrollerbar, men grubling kan de få kontroll over, utdyper Roger Hagen.

Selve behandlingen varte kun i 10 uker, og da det ble undersøkt etter et halvt år var hele 80% av pasientene med depresjonsdiagnose friske igjen.

Forskning.no poengterer at pasientene som har deltatt i studien har blitt positivt overrasket over behandlingsformen. Roger Hagen forteller til forskning.no:

De tror de skal snakke om alle de problemer de har og gå til bunns i dette, men vi prøver heller å finne ut hvordan hjernen og tankeprosessene fungerer. Du kan ikke kontrollere hva du tenker på, men du kan kontrollere hvordan du reagerer på det.

Terapiformen metakognitiv behandling kommer fra England. Nå håper Roger Hagen at behandlingsformen skal bli den vanligste formen for behandling av depresjon i Norge.

 

Kilde


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Elevenes psykiske helse i skolen


Undertittel: utdanning til å mestre egne liv
Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Hva forstår vi med psykisk helse i et utdanningsperspektiv og hva hemmer…

Smertepsykologi


Boken omtales av forlaget på følgende måte.
Hvordan kan man forstå og håndtere smerte ut ifra et psykologisk perspektiv? Forfatterne tar for seg grunnlaget…

I møtet mellom hjelper og pasient er det en enorm maktubalanse

Å være pasient i en situasjon hvor andre mennesker har helt og holdent all makt til å ta beslutninger som kan få avgjørende betydning for livet ditt, den maktubalansen…

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

Anorektisk


Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Ærlig, nådeløs og usentimental skildring fra anoreksiens innside. Skrevet over tre år, gjennom en langsom…