Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Den rådende oppfatningen er at flere kvinner enn menn er deprimert, men en ny studie tyder på at det er de diagnostiske kriteriene det er noe galt med. Dette skriver forskning.no.Forskning.no skriver:

Flere kvinner enn menn blir deprimerte, heter det på Folkehelseinstituttets info-sider, som refererer til en studie som tyder på dette. Men en ny studie tyder på at de diagnostiske kriteriene for depresjon kan passe best med tegn som er vanlig blant kvinner.

Den nye studien er referert til tok hensyn til at depresjon kan ha andre uttrykksformer hos menn enn hos kvinner, og derfor la til flere diagnostiske kriterier som er ansett som klassiske tegn på depresjon.

I stedet for å reagere på følelsesmessig smerte og tristhet reticence reagerer flere menn med sinne, selvutslettelse, mental flukt, bruk av narkotika, spilleproblemer, søvnproblemer, kvinne jakt og workaholism, skrev forskerne i sin artikkel ifølge Forskning.no.

 

Menn drikker og blir sint

I en artikkel om samme tema skriver NRK.no tidligere i år:

Ekspertene på Modum Bad nå tror at alvorlig depresjon påvirker så mange menn som kvinner. Og det er særlig menn fra 45 år og oppover som er i faresonen.

De forteller historien om generalmajor Leif Sverre Rosén, som i 2006 gikk offentlig ut mot sin egen ledelse og sa at det ikke var trygt å være norsk soldat i Afghanistan. Dette var et valg han måtte betale en høy pris for: Jobb røyk. Så ferska ekteskap og alt var mørkt.

Mange menn opplever ifølge NRK.no den samme mørke. Men symptomene på depresjon kan være forskjellig hos menn enn de er i kvinner.

De er mer forstyrrende enn hos kvinner. Menn begynner å drikke, ta sjanser og gjøre ting som setter dem i større fare. Sinne og aggresjon kan være nøkkelen symptom på depresjon for en mann, sier leder og konsulent Torben Berglund ved Modum Bad til NRK.no.

 

- Still andre spørsmål til menn

Selv om forskningen artikkelen representerer ny forskningsbasert kunnskap, er det ikke å si at dette er ny tenkning i det kliniske feltet. I en artikkel på Dagens Medisin fra 2006 oppfordrer psykiater og forsker Anders Lund leger til å stille andre spørsmål for menn å fange depresjon. Han oppfordrer leger til å spørre menn om aggresjon, irritabilitet og alkoholforbruk, mistenkt for depresjon.

De tradisjonelle diagnostiske verktøy fanger ikke godt nok menn depresjon, sier Anders Lund Dagens Medisin.

Alle som har forsøkt å finne frekvensen av alvorlig depresjon i en befolkning, finner det meste en stor overrepresentasjon av kvinner. Jeg har alltid vært overrasket den store forskjellen, og jeg mener det kan ikke forklares av kvinner er flinkere til å sette ord på følelser - og i større grad enn menn konsultere legen din for psykiske problemer. Jeg tror heller det er slik vi ber om, noe som bidrar til en høyere forekomst av depresjon hos kvinner, sier Lund.

 

Mangel på glede - snarere enn tilstedeværelsen av tristhet

Konklusjonen fra studien referert av forskning.no støtter psykiater Anders Lund tilnærming, studien konkluderer med at menn er like ofte deprimert som kvinner, men at menn ofte opplever depresjon i en noe annen måte enn kvinner gjør. Konsekvensen er at Lund viser at det er nødvendig å stille andre spørsmål til menn, mistenkt for depresjon.

I artikkelen på Dagens Medisin utvider psykiater Anders Lund dette. Spurte hvilke råd han ville gi til leger som vanligvis bruker slike MADRS å avdekke depresjon hos menn, svarte han slik:

Jeg bruker min egen erfaring når jeg spør spørsmål. For eksempel ikke fange opp MADRS typiske symptomer på menn. Derfor spør jeg gjerne mine mannlige pasienter hvis de er irritabel eller aggressiv - og ofte jeg stille spørsmål om alkoholforbruk. Jeg har også erfaring med at hvis jeg spør menn om de er deprimert eller trist, svarer de ofte nei. En mer pålitelig svar jeg får hvis jeg spør om den manglende glede - om hva de vanligvis har gjort som har gitt dem glede i hvilken grad det er noe de gjør eller har hatt i dag. Anhedoni - mangel på glede - er en kjerne symptom på en alvorlig depresjon.

 

Kilder: Depresjon hos menn

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om depresjon