Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

En ny studie setter tvil rundt den lenge etablerte oppfatningen om at mangel på serotonin - et kjemisk signalstoff i hjernen - spiller en sentral rolle i depresjon. Forskere rapporterer at mus som manglet evnen til å lage serotonin i hjernen (og dermed burde ha vært "deprimert" ifølge etablerte oppfatninger) ikke viste depresjonslignende symptomer.Dette skriver Science Daily.

Science Daily viser til at depresjon er et stort folkehelseproblem. Mer enn 350 millioner mennesker lider av det, ifølge Verdens helseorganisasjon, og det er den ledende årsak til uførhet over hele verden. På 1980-tallet oppstod antidepressivaet Prozac, som hadde som sin virkningsmekanisme å påvirke signalstoffet serotonin i hjernen.

I kjølvannet av dette oppstod en lang rekke andre antidepressive mediakamenter som også prøve å påvirke mengden serotonin i hjernen, ifølge Science Daily.

Problemet med behandling ved antidepressiva er at 60 til 70 prosent av disse pasientene fortsetter å føle seg deprimert, selv mens de går på medikamentell behandling.

 

Forskerne: - Serotonin spiller ikke en avgjørende rolle i forhold til depresjon

Donald Kuhn og kolleger satte seg fore å undersøke hvilken rolle serotonin har i utvikling av depresjon.

I den nye studien undersøkte de mus som manglet evnen til å produsere serotonin i hjernen. De fant at musene ble tvangspregede og svært aggressive, men at de ikke viste depresjon-lignende symptomer.

Forskerne konkluderer med at studien kan tyde på at serotonin ikke spiller en avgjørende rolle i forhold til depresjon, men at det er ulike faktorer som er involvert. Ifølge forskerne kan disse resultatene dramatisk endre hvordan jakten på nye antidepressiva beveger seg fremover i fremtiden.

 

Kilder:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om depresjon