Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Her leser du om "Fredrik" (34) som har fortalt sin historie anonymt til TV2.no om da han ble rammet av fødselsdepresjon. Denne artikkelen er basert på en nyhetssak på TV2.no.

  1. Om Fredrik

  dreamstime liten selvmord 34-åringen fra Stavanger-området har ønsket å holde seg anonym. Han har fortalt TV2.no om hvordan han ble rammet av en depresjon i forbindelse med fødselen til sine to tvillinger

  Bilde: Dreamstime 

 2. Problemet

  TV2no har den siste tiden skrevet om fødselsdepresjon blant menn. Tall viser ifølge TV2.no at opp mot ti prosent av nybakte pappaer sliter psykisk. Likevel har det vært lite fokus på problemene, og for mange er de vanskelige følelsene vonde å snakke om. 

  "Fredrik" er blant dem som har blitt rammet av nettopp dette. Og samtidig var dette en depresjon som ikke kom over natten. Paret hadde i lang tid strevd med å få barn, og hadde herunder vært gjennom to spontanaborter. Bekymringene begynte å bygge seg opp allerede før fødselen:

  - «Tenk om noe skjer med barna, tenk om vi ikke får «treffe» dem denne gangen heller», tenkte vi.  Og jo nærmere vi kom fødsel så begynte mine bekymringer omkring «tenk om noe skjer med samboeren min, hva skal jeg gjøre da, skal jeg ta meg av de små alene...». 

  Heldigvis gikk fødelsen bra, men lav fødselsvekt hos datteren gjorde Fredrik bekymret. Etter to uker med dårlig søvn var den nybakte barnefaren helt på felgen. Han forteller til TV2.no at han tror depresjonen begynte allerede da.

  Følelsene var ikke som de skulle. I steden for å glede seg over barna, var det bekymring og angst som tok overhånd. Angst for at barna skulle dø, angst for at han følte seg så elendig, og angst over at samboeren skulle gå ifra ham fordi han fungerte så dårlig.

  - Hver morgen før min samboer gikk på jobb så tryglet jeg henne om å bli hjemme. Når hun gikk så gråt jeg, mens barna kravlet rundt og ville leke.
 3. Hva har vært til hjelp?

  Når barna var ett år gamle var Fredrik kommet helt i kjelleren. Han innså at han ikke kunne ikke leve på den måten lenger. Under et besøk på helsestasjonen i forbindelse med vaksinering, spurte helsesøster hvordan han hadde det. Da kom det hele fram. Han ble henvist til psykologtjenesten i Stavanger, noe som ble et vendepunkt for Fredrik. TV2.no forteller:

  - Hos psykologen lærte han teknikker for å systematisere tanker og hvordan man skulle tillate tanker på spesielle tidspunkt på døgnet. Det var til stor hjelp. Men dessverre var dette tilbudet bare midlertidig. En måned etter behandlingen fikk han et alvorlig tilbakefall. Dette førte til sykemelding og utredning. Det ble likevel besluttet at han ikke var syk nok til å få tilbud gjennom det offentlige. 

  Han måtte selv betale for videre psykologhjelp, men dette tok han seg råd til, og han har aldri angret. TV2.no poengterer i denne historien at helsestasjoner i Norge svikter nybakte fedre, og at det er alt for lite fokus på fødselsdepresjon i denne gruppen. 

   

 

Kilder:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om depresjon