Fotballspiller Tomasz Sokolowski var langt nede. En depresjon var i ferd med å knekke ham. Denne artikkelen er basert på et intervju av Tomasz Sokolowski med BT.no

  1. Oppvekst preget av mange oppbrudd

  Sokolowski forteller til BT.no:

  Som liten var vi veldig mye på flyttefot. Vi flyttet innad i Polen. Og i Østerrike. Jeg gikk på to skoler i Tromsø, så til østlandsområdet. Jeg møtte så mange mennesker på vår vei, og som liten var jeg trist når vi måtte flytte hele tiden. Alle disse menneskene har formet meg, men det var vanskelig å dra fra dem man hadde knyttet seg til. Så jeg ble herdet og sluttet å knytte meg til folk.

  De siste årene har jeg hatt mange samtaler med idrettspsykologer og mentale coacher, forteller han.

  Han vedgår at det har vært en lang kamp imot depresjoner.

  Jeg har grått mye. Det har vært dype daler. Mørke tanker.  

 2. Å være alt for sterk alt for lenge

  Men du vet hva en depresjon gjerne kommer som resultat av, hva? At man har vært sterk for lenge, forteller fotballspilleren.

  Men han har ikke latt seg knekke av depresjonenen. Sakte men sikkert har det gått framover.

  Nå har jeg det veldig bra. Mildt sagt! Jeg har ikke ord som kan beskrive ordentlig hvor lys hverdagen min er akkurat nå, forteller han til BT.no.

 3. De viktige grepene mot depresjonen

  Thomasz Sokolowski understreker den positive betydningen av å ha fått et bedre forhold til seg selv, i form av hvordan man fører sin indre dialog.

  Han forteller: - Et menneske har 60.000 tanker hver dag. Jeg er singel. Alene. Jeg kommer hjem etter jobb, og har kun meg selv å ha en dialog med. Da er det viktig at den dialogen er god og oppbyggende. Nå er den det. Det gir seg utslag i at jeg er i bedre humør og har mer energi.

  Nå har jeg funnet en formel: Jeg er i flytsonen. Jeg kan ikke tillate meg at noen forstyrrer meg da.

  På spørsmål om hva som forstyrrer han, sier han dette:

  Folk som har vanskelig for å unne deg ting, som er spisse i kommentarene sine. Hvis man tillater dem å gnage, blir det uheldig. Hvis man lager seg et skjold som gjør at slikt preller av, så er det best.

  Tomasz Sokolowski har høstet mange positive tilbakemeldinger etter å ha stått åpent fram omkring sine depresjoner.

 

Kilder: