hjelptilhjelp banner

GJESTEINNLEGG: Utredning av Asperger syndrom hos voksne tar for mye sikte på hva som virker normalt enn det som ligger dypere hos en person, altså det skjulte. Men problemene for en slik person kan ligge på et helt annet plan, blant annet å finne balanse mellom familien og en eventell jobb, og det vil gå utover det ene eller det andre, noe som kan være krevende for noen og enhver.

Det er mulig å utvikle en lang rekke forskjellige avhengigheter, for eksempler til rusmidler, gambling, spill, eller mat. Denne artikkelen sikter på å se på underliggende årsaker til avhengighet, og hvordan klinikere og forskere forstår fenomenet. Ikke minst gis det tips rundt behandling av avhengighet.

GJESTEINNLEGG: Denne teksten handler ikke om det som vi nå alle kan oppleve i disse coronatider, men om noe helt annet - som likevel kan ligne. - Forstår du det nå? spør den anonyme skribenten på slutten av innlegget.

GJESTEINNLEGG: En vanlig kommentar er at du skader deg selv for å få oppmerksomhet. Det er feil. Selvskading blir den eneste løsningen man ser på å håndtere overveldende følelser. - For meg var det hjelp i å lære om følelser og hvorfor vi reagerer slik vi gjør. Jeg måtte få verktøy, konkrete verktøy å bruke istedenfor selvskadingen. Jeg måtte ha min egen plan med punkt for punkt hva jeg skulle gjøre om følelsene ble for overveldende.

GJESTEINNLEGG: Stress er et nøkkelord for menneske Asperger syndrom og kan føre til mange plager og tilleggsvansker. Noen med Asperger har det bedre i disse coronatider da de opplever mindre stress ved å være mye hjemme i eget selskap og holde på med forskjellige kreative ting. Men det kan variere mye fra person til person.

GJESTEINNLEGG: En stor gruppe mennesker står i fare for å få dårlige psykiske helse nå i Koronakrisen. Hva kan vi gjøre for de som bor alene og får lite sosial omgang med mennesker? Hva kan vi gjøre for de sårbare barna nå som skolen er stengt? 

Denne korte novellen handler om psykisk vold og hvordan det kan komme til uttrykk. 

GJESTEINNLEGG: Da jeg som psykolog reagerer på det mediafokuset som er, og også ser hvordan mennesker kan bli lammet av frykt, kjenner jeg på et behov for å komme med noen råd omkring selvivaretakelse, og samtidig også forsøke å nyansere hva jeg opplever som et ensidig fokus på frykt og fare i media.

Les flere gjesteinnlegg