Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Mange opplever at mørkere dager og mer innetid kan tære på psyken. Kombinert med isolasjon og mindre kontakt med venner og familie er det helt naturlig at man kan oppleve vintermånedene som mer belastende enn vanlig i år. Derfor har vi samlet noen gode råd som kan hjelpe deg å ta vare på den psykiske helsen i tiden fremover – helt smittesikkert!

Bilde: av Joseph Pearson på UnsplashDette kommer fram i et nytt gjesteinnlegg på hjelptilhjelp.no. Her leser du hele teksten:

PS: Dersom du opplever psykiske plager anbefaler vi at du oppsøker fastlegen din. Han eller hun kan henvise deg til en profesjonell fagperson som stiller med et lyttende øre og mange gode verktøy for å bekjempe psykiske plager. Husk: det er ingen skam i å spørre om hjelp.

Så, la oss se på noen råd:

 

Finn noe å se frem til

Det er naturlig at kalenderen blir stående tom nå som smittevernstiltakene trappes opp. Men du kan fortsatt finne noe å se frem til!

Det å ha noe lystbetont ventende i horisonten kan være til stor hjelp i tyngre perioder.

Selv om smittevernstiltakene hindrer større forsamlinger (som for eksempel konserter og kinovisninger) kan man oppsøke andre gleder i hverdagen. Kanskje din favorittartist holder live-konsert på nett, eller kanskje den neste sesongen i serien du elsker kommer ut om ikke så lenge? Marker det i kalenderen! Disse dagligdagse oppturene kan være fine å ha som små puter å falle på de dagene det går litt trått.

 

Snakk med noen

Alle trenger noen å snakke med innimellom – og særlig utsatt er de som bor alene. Det å sende en melding eller plukke opp telefonen for å ringe trenger ikke bli en lang samtale om psykisk helse – det kan være en liten prat om noe dere begge interesserer dere for, eller et kort og greit «ville bare høre hvordan du hadde det».

Du kan også arrangere faste digitale møter med venner og familie – her kan dere se en film sammen eller bare prate om tykt og tynt.Digitale møter vil nok aldri kunne erstatte en god, gammeldags klem - men de hjelper deg med å holde deg sosialt aktiv i ellers ensomme perioder.  

 

Hold deg i aktivitet

Det å holde seg i form trenger ikke nødvendigvis å bety tre økter i uken på treningsstudio. En gåtur er alt som skal til! Ta en pause fra hjemmekontoret og få litt frisk luft.

Neste steg er å planlegge en fast rutine som er overkommelig for deg, uansett om det er to turer om dagen eller en i uken. Det viktigste er at du finner et lavterskel og smittesikkert alternativ for deg selv som du kan opprettholde en rutine på.

Spesielt viktig for den psykiske helsen er også kostholdet ditt. Spis derfor jevnt og godt utover dagen, og finn glede i måltidene. Et godt tips er å skifte ut noen av gjengangerne på middagslisten med noe nytt – da får du en liten utfordring i hverdagen, og kanskje en ny livrett.

  

Gi noe tilbake

En av de beste måtene å gi til seg selv er ved å gi til andre – enten det er å hjelpe en venn med å male stuen eller å engasjere seg i frivillig aktivitet. Det finnes mange organisasjoner der ute som setter stor pris på din hjelp. Det trenger ikke nødvendigvis å være snakk om økonomisk støtte, men praktiske bidrag der penger ikke strekker til - for eksempel som å bli blodgiver.

Her kan du gjøre så mye som du selv behersker – bare et vennlig nikk til noen du ikke kjenner er godt nok.

 

Lær deg noe nytt

En lystbetont fritidssyssel er mer enn tidsfordriv. Læring og mestring er nemlig særdeles viktig for den psykiske helsen, uansett om man er arbeidsledig, permittert eller i full jobb. Kyrre Dyregrov hos onlinepsykologene.no sier at når vi lærer noe nytt, skiller belønningssystemet i hjernen ut signalstoffet dopamin - et naturlig hormon som bidrar til lykkefølelse.

Med andre ord: du blir glad av å lære deg nye ferdigheter. Dette kan være alt fra strikking eller sying til et teoretisk dypdykk i et spennende fagfelt – finn det som passer for deg!

Hvis du har lett for å bli sittende å gruble over egne følelser og tanker vil en hobby kunne holde hodet okkupert med mer produktiv aktivitet. Mestringsfølelsen og gleden knyttet til det å lære seg en ny ferdighet vil garantert gi psyken en god boost.

Med disse enkle rådene kan du lysne på noen ellers mørke vintermåneder. Og husk: de fleste av rådene i artikkelen kan deles med andre!

- Gjesteinnlegg

Les også

Les flere innlegg fra gjesteforfattere