Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterSnakker du med en person som har Asperger syndrom, får du gjerne begrenset blikkrespons og dette kan oppleves som avvisende eller som likegyldighet. I dette innlegget skriver kvinnen bak bloggen Aspergerinformator om denne avvikende blikkontakten, og om noen av grunnene til at blikkontakten kan bli såpass annerledes.

Tantam m. fl (1993) fant i en undersøkelse med personer med Asperger syndrom at de ikke viser mindre blikkontakt enn andre når de selv snakker. Men når de lytter, ser de ikke like mye på den andre som det som er vanlig og normalt.

Derfor går jeg glipp av informasjon du kanskje prøver å formidle. Jeg stirrer på skoa dine og vet ikke om du smiler eller er alvorlig mens du snakker. Jeg kan plutselig le om det lyder morsomt. Jeg assosierer jo og ser i bilder! Andre bilder enn ansiktet ditt der du sitter og snakker. «Det faller ikke i god jord» kan du si, og jeg ser bæsj som ikke har blitt til jord enda, lagt der av en hund på vei vekk fra eieren sin, og oppi der havner det du snakker om. Var det en iskrem på 17. mai?

Du snakker lenge. Jeg ser kort opp på deg innimellom for å bekrefte at jeg er her. Jeg prøver, jeg gjør virkelig det. Og du kan jo se meg?! Holder ikke det? Men fakta:

Begrenset blikkrespons kan oppleves som likegyldighet av den jeg snakker med, her deg. Jeg mener det ikke, æresord, jeg forsøker å holde meg deltakende i samtalen. Det er bare så vanskelig å forstå alt du sier om jeg ikke kan feste det til skoa dine.

Jeg ser også på mønstre i rommet. Jeg finner alle trekanter og firkanter. Dette gjør jeg også når jeg ser på film. Mange mennesker får en trekant mellom arm og kropp og en trekant på halsen over genserkanten. Har du sett det? Mønstrene får meg til å sprudle. I dag er den ekstra dagen i året og vi kan kanskje sprudle/feire? Snurr film (les: trekanter)!

Mangelen på gjensidighet i kommunikasjonen vår opplever du med at jeg ikke ser på deg. Jeg virker uinteressert. Men snu litt på hodet ditt så finner du blikket mitt i nærheten av ansiktet ditt. Det kan være en trekant på DIN hals. Den er så vakker og beveger seg svakt med stemmen din. Jeg hører den dirre eller vibrere før jeg flytter blikket videre.

P.S. Jeg har lyst til å designe en app der man skal finne antall trekanter i figurer.Jeg har en drøm, en visjon, noe jeg vil utrette som ikke kommer til å inntreffe. Det heter bare Asperger syndrom med drømmer og ambisjoner.

- Fra opplysningsbloggen Aspergerinformator


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den