Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Du kan ikke få vannet i en sølepytt til å bli klart ved å prøve å «gjøre» det klart med å rote i vannet. Hvis du lar vannet være i fred vil det naturlig klarne. Dette skriver Lisa-Marie Thompson i et nytt gjesteinnlegg hvor det reflekteres over grunnene til at vi opplever følelsesmessige vansker - og om å leve godt med følelsene, både de gode og de vonde. 

Her leser du innlegget som er kortet ned. Du kan lese hele innlegget her. Lisa-Marie Thompson skriver:Visste du at «homo sapiens» (mennesket) er skapt med evnen til å leve i sanseopplevelsen av sine tanker i øyeblikket. Den har alt innebygget som trengs for skape og å stå i alle følelser og opplevelser igjennom hele livet!

I nyere tid har det vokst frem mye fokus på psykologiske problemer og det har blitt normalen å slite med noe psykisk som man vil fikse på. Hvis vi graver oss inn til kjernen av mennesket som er likt for alle mennesker og ser på kilden bak alle psykologiske opplevelser, så finner vi noen prinsipper som ligger til grunn for alle opplevelser og følelser et menneske kan ha. Prinsippene forklarer blant annet at mennesket er skapt til å oppleve sine egne tanker, uavhengig om de er bevisste eller ubevisste.

 

Ikke noe galt i å kjenne på tunge følelser

Følelser er skygger av tankene våre.

Med en forståelse for kilden bak alle psykologiske opplevelser vil vi se at det er IKKE noe galt å kjenne på tunge følelser. Det er helt naturlig. Det sier bare noe om kvaliteten på tankene i øyeblikket.

Misforståelsen om at vi hele tiden skal føle oss bra for å ha det bra, eller at vi konstant må fikse på oss selv for å ha det bedre, er en total feiltolkning av det menneskelige systemet.

Mennesket har hatt gode og dårlige opplevelser siden tidenes morgen… og av en eller annen grunn så tror vi at vi skal kunne endre på dette nå og dermed alltid ha det bra.

Men sannheten er at det er ikke egentlig noe behov for å endre på noen ting ved oss. Mennesket er perfekt skapt som det er. Prinsippielt er dette heller ikke mulig. Det blir som om vi skulle ha fjernet alt vær… og hvordan skulle universet eksistert uten været?! Det er ikke mulig.

 

Et mentalt immunsystem

Mennesket er født med et mentalt immunsystem som hele tiden vil slå inn når vi er på mentalt avveie, hvis vi selv bare holder fingrene av fatet og slutter å prøve å fikse oss selv. Akkurat som om du skulle tatt over jobben til ditt biologiske immunsystem for en dag.

Enkelt beskrevet; når et menneske har tenkt negativt belastede tanker kommer det øyeblikkelig negativt belastede følelser som følge av dette.

Misforståelsen om at vi må gjøre noe med disse negative følelsene fører det til at det neste vi gjør er å fylle på med enda flere negativt belastede tanker om de negative følelsene. Tanker om tankene.

Vi evaluerer, analyserer eller rett og slett kjemper imot, med det resultat at vi blir stående fast i de negative følelsene og de vedvarer. Vi fyller sinnet med mer negativitet og forventer å oppleve en positiv endring. Først når vi gir slipp og lar opplevelsene passere, så vil sinnet naturlig komme tilbake til klarhet og perspektivet forandres.

Du kan ikke få vannet i en sølepytt til å bli klart ved å prøve å «gjøre» det klart med å rote i vannet. Hvis du lar vannet være i fred vil det naturlig klarne.

 

Dette øyeblikket vil gå over og et nytt tar over

Det som fører til psykologiske problemer i dagens samfunn er tankene om våre negative opplevelser… at de er feil, at det betyr at vi er mindre verdt eller at vi må fikses/forbedre oss. Selv om vi forstår dette, betyr det ikke at vi slutter å ha negative følelser eller opplevelser.

Det blir som om Mikke Mus skulle innse at han er en tegneseriefigur. Selv om han innser det… så vil han aldri slutte å være det.

Det å forstå prinsippene bak våre psykologiske opplevelser gjør at vi kan forholde oss til egne opplevelser med trygghet, ro, tillit og klarhet.

Da kan vi se at det innebygde mentale immunsystemet fungerer bare vi ikke står i veien for det. Da kan vi lettere stå i situasjonen med en indre ro om at dette øyeblikket vil passere og noe nytt vil ta over.

- Fra bloggen Enkelheten i livet

Les også

Les flere innlegg fra gjesteforfattere

Gjesteinnlegg

Å være annerledes

- Vi snakker ikke samme språk, skriver kvinnen bak bloggen Aspergerinformator i et nytt…
Gjesteinnlegg

Hva er skyld i autismen?

Det er mange teorier om hva som forårsaker autisme, og de fleste av dem er ganske…
Gjesteinnlegg

Masken

En hverdag med psykiske vansker er ingen spøk, og bedre blir det ikke av å føle at man må…
Gjesteinnlegg

Fra mammas hjerte

Vi tar på oss brillene våre. Autismebrillene gjør det lettere for oss å se verden slik…