Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Når en «diagnose» blir hva vi ER, setter vi begrensninger på vårt liv! Dette skriver Lisa-Marie Thompson. Her kan du lese gjesteinnlegget som er kortet noe ned.

Teknikken diagnostikk brukes innen mange ulike fagfelt. Hva vi legger i vår forståelse av en «diagnose» er utrolig forskjellig fra person til person. Samtidig kan vi tydelig se at det har oppstått en allment kjent misforståelse om at hva det å ha en diagnose betyr. 

Diagnonsen må ikke få definere oss 

«Jeg har diagnosen X derfor:

  • … er jeg begrenset for hva jeg kan gjøre
  • … kan jeg ikke være glad
  • … kommer jeg til å alltid ha det vondt
  • … kan jeg ikke gjøre det andre kan
  • … sliter jeg med a, b og c
  • … har jeg ikke…

Jeg ønsker å stryke det som kommer ETTER X i den setningen, fordi det hører ikke sammen med diagnosen. Det som kommer etter X er begrensninger vi selv setter… ubevisst. Vi tror det er diagnosen som gjør det. Dette er ikke noe annet enn en uskyldig misforståelse.

 

Mye er ulikt selv om man har samme diagnose

En diagnose består av et sett med kjennetegn… eller symptomer. Det er for at man skal kunne bruke diagnoser for å kategorisere noe. Men hvis vi tar en titt på detaljene om hvordan ulike mennesker opplever f.eks en forkjølelse eller beinbrudd.. så vil du finne mange forskjeller… kanskje til og med flere forskjeller enn likheter, hvis du virkelig ser etter.

Det samme gjelder for diagnosene kreft, ADHD, depresjon eller laktoseallergi. Ja.. det er likheter mellom de som har fått samme diagnose… men også mange forskjeller. Det er ikke slik at alle opplever de samme symptomene, mange opplever også de samme symptomene forskjellig.

Hvis symptomer for depresjon f.eks kan være langvarig nedstemthet og negative holdninger til livet. Så er det ikke nødvendigvis sånn at en person med diagnosen depresjon faktisk opplever det slik HELE TIDEN, eller på ALLE OMRÅDER i livet. Selv her så er det mange ulike måter å oppleve diagnosen depresjon på. Forskjellene er store hvis du virkelig ser etter…

Symptomer kan oppleves forskjellig… og noen ganger kan de også være fraværende.

 

Hvordan definerer du deg selv?

Er du en av dem som har definert deg selv pga av en diagnose?

Se bare på reality serien «Ingen grenser» som handlet om folk med funksjonshemminger som klarte det «ingen skulle tru at nokon» som de kunne klare. Hadde de latt seg hindre av hva som kommer etter X og definert seg selv med DERFOR ER…. Hadde de aldri nådd toppen!!

Så hva er egentlig en «diagnose«? Et navn, en beskrivelse, et ord… det er et verktøy… ikke noe mer. PUNKTUM!

Se på den «lille» basketballspilleren i USA nå som ser ut til å bli tidenes beste basketballspiller… mot alle odds fordi han er liten. Se på videoer av alle barna som gjør de utroligste ting… som man ikke trodde var mulig.

Vi omtaler ofte sånne «tilfeller» som at de «trosser grensene»… mens det egentlig gjelder å se at de «grensene»… er bare funnet på… og eksisterer ikke!

Du er hva du definerer du er! Hvilke diagnoser du har… spiller ingen rolle.

- Fra nettsiden enkelhetenilivet.no

Les også

Les flere innlegg fra gjesteforfattere

Gjesteinnlegg

Brev til barnehagen

Hvordan er det best å informere andre barn om at en av barna har autisme. I dette…