Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterDette kan for mange høres ut som ren galskap, men det er faktisk et ganske kjent utsagn innen psykiatrien. Man vil så gjerne være frisk, men tør ikke forlate rollen som pasient. Tør ikke å måtte konfronteres med sine egne, intense følelser helt alene.

Slik innleder kvinnen bak bloggen Veien tilbake til meg selv i et nytt gjesteinnlegg. Her leser du resten av innlegget:

“Du er egentlig litt redd for å bli frisk du, er du ikke?”

Sa min forrige behandler til meg, og jeg ble sur. Tenkte at hun var helt på jordet. Men i ettertid har jeg sett hvor rett hun har. Jeg tør ikke gjøre den innsatsen som kreves av meg for å bli frisk, tør ikke forlate følelsen av å være et totalt vrak. Tør ikke kjenne på gode dager. Jeg er vokst opp med at jeg ikke fortjener, at jeg aldri skulle ha vært født, at alt som gikk galt var min skyld.

Om jeg hadde en god dag ble jeg livredd. Ventet bare på straffen jeg visste ville komme. Sånn er det enda. Tør ikke kjenne meg glad. Fortjener ikke å være glad. Venter på straffen, på nedturen som følger. 

Jeg har oppskriften rett foran meg, men jeg tør ikke bruke den. Tør ikke risikere å bli frisk. For hva vil det føre med seg? Jeg er redd for å bli avsluttet for tidlig, redd for å ikke lenger bli trodd om jeg har en god periode. Redd for å bli forlatt med alle mine følelser og alt mitt kaos. 

Jeg kan slutte å spise noen dager, klusse det til med søvn eller medisiner, kjøre meg selv rett i veggen-fordi jeg vet hvordan jeg føler meg da.

Det er tryggest sånn. Tryggest å være ensom, lei seg, full av angst og skadetrang.

Jeg fortjener jo ikke noe annet. Det skal liksom ikke være på noen annen måte.

- Fra bloggen Veien tilbake til meg selv


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…