hjelptilhjelp banner

Asperger syndrom er et sosialt, usynlig handicap. Man har noen vanskeligheter og noen styrker på andre områder. Bloggen Aspergerinformator får disse vanskene og styrkene fram på en glimrende måte. Her leser du et gjesteinnlegg fra Aspergerinformator om hvordan kommunikasjon kan oppleves for en med Asperger.

Her leser du hele innlegget.Hei. Du kommer inn i rommet. Du blir usikker på om du skal håndhilse. Det er ikke alltid naturlig for den andre parten å håndhilse (her meg). En del med Asperger syndrom får fysisk vondt av håndhilsing eller synes det er anstrengende, kleint og ubehagelig. Jeg må ta meg sammen for å håndhilse. Jeg bruker energien min på å ta deg i hånda!

Kjenner du meg godt, klemmer du meg kanskje. Er du pappa, mamma eller broren min, klemmer du meg. Jeg klemmer tilbake mens jeg legger energien min på å virke oppriktig. Klemmer er tillært selv om jeg liker følelsen av en klem noen ganger. Det er vanskelig å klemme andre mennesker enn disse tre. Det er bare dem som klemmes uten at jeg blir stiv som en stokk.

Jeg smiler, men ser deg ikke i øynene. Mange med Asperger syndrom har vanskelig med øyekontakt. Men noen øyeblikk, glimter jeg til og ser samtalepartneren i øynene. Ikke tro jeg ikke er interesserte i det du har å si selv om jeg ser ut i lufta, opp i taket eller ned på skoa dine. Det kan hjelpe meg til å fokusere fullt og helt på det du skal si. Forstår du?

Du begynner å snakke og jeg lytter. Mange med Asperger syndrom er oppmerksomme og får med seg hva som blir sagt. Du føler kanskje ikke at samtalen glir så lett og kan komme til å si samme ting to ganger, som at det var fint å se meg eller spørsmålet om hva jeg har gjort i dag. Det har du allerede spurt om, svarer jeg.

Du føler deg avskåret, men du er ikke det. Det var bare det mest naturlige for meg, i stedet for å repetere igjen at jeg ikke hadde gjort noe spesielt. Jeg trodde ikke du ville høre «Jeg har ikke gjort noe spesielt i dag» to ganger. Så «Det har du allerede sagt» eller «Det har du alt spurt om» var en tilbakemelding til deg på at jeg var tilstede sammen med deg.

Det er ikke alltid jeg forstår hva du snakker om når du snakker smalltalk, og derfor kan svarene mine være litt rare for deg. De kan også utebli om jeg ikke skjønner meningen med å svare. Du har jo ikke spurt om noe?

Når du går, sier du kanskje «hade bra». Jeg svarer med «hade» fordi jeg ikke vet om du har det bra etterpå eller ikke. Det betyr ikke at jeg ikke ønsker at du skal ha det bra, jeg vet bare ikke hvordan du har det og vil ikke gi deg en kommando. Skjønner du språket mitt? Jeg prøver å kjøre på autopilot, men det er ikke så lett å si nevrotypiske fraser bestandig.

Det kan forresten godt hende jeg skulle hilse deg fra noen. Men jeg glemmer det 99 prosent av gangene for det er ikke naturlig for meg når de jeg skal hilse fra ikke er i rommet. Jeg glemmer det ikke av vond vilje! Dere kan si hei til hverandre når dere sees?

Når du har gått, legger jeg meg utladet og hviler kanskje, eller fotograferer dukkene mine, leser reklame og holder meg oppdatert til neste gang du skal snakke med meg.

- Tekst og bilde fra Aspergerinformator

Les flere gjesteinnlegg

Gjesteinnlegg

Hva er skyld i autismen?

Det er mange teorier om hva som forårsaker autisme, og de fleste av dem er ganske…