facebook 

Hjelptilhjelp.no

Gjesteinnlegg

I alle disse årene ante jeg ikke hva det var som skjedde med meg. Jeg var livredd. Dette forteller Nina i et nytt gjesteinnlegg som omhandler dissosiasjon.

- Det er ikke omstendigheten eller personer som gir oss følelser. - Følelsene skapes inni oss individuelt. - Vi har et valg til hvordan vi vil forholde oss til den følelsen vi føler. Dette er noe av det  Lisa-Marie Thompson skriver i et nytt gjesteinnlegg. 

Det er ikke bare foreldrene som kan oppleve det vanskelig når et barn får autismediagnose. I dette innlegget skriver kvinnen bak bloggen Oss pluss autisme om å være besteforeldre til et autistisk barnebarn. Les hele innlegget her.

- Det er veldig vanskelig å snakke med deg. For oss som har barn med spesielle behov, er det faktisk tilnærmet umulig.

Å leve sammen i parforhold kan være kompliserte saker. I dette innlegget skriver forfatter bak boken Opp fra avgrunnen, Kristian Hall, om fem grep for å styrke eller redde parforholdet.

Min første primitive reaksjon var at jeg er «så håpløs og dum, som ikke klarer dette en gang, at det må selvstraffes». Selvfølgelig mot bedre viten. Men hvor kommer sånne destruktive, primitive tanker fra?

Bipolar lidelse er en stemningslidelse som kjennetegnes av svingninger mellom å være langt nede i form av depresjoner og høyt oppe i form av maniske episoder. I dette gjesteinnlegget kan du lese om hvordan det kan være å leve med bipolar lidelse.

Du kan ikke få vannet i en sølepytt til å bli klart ved å prøve å «gjøre» det klart med å rote i vannet. Hvis du lar vannet være i fred vil det naturlig klarne. Dette skriver Lisa-Marie Thompson i et nytt gjesteinnlegg hvor det reflekteres over grunnene til at vi opplever følelsesmessige vansker - og om å leve godt med følelsene, både de gode og de vonde. 

Det begynte med et spørsmål: "Er jeg god nok for denne verden?" Spørsmålet utløste en usikkerhet, en nagende tvil, som etterhvert festet seg på sjelen, som en parasitt.

Er det lov å si at en blir mishandlet hvis det er av sine egne barn? Mine barn slår ikke fordi de er slemme barn. De slår heller ikke fordi vi ikke er konsekvente. De slår ikke fordi de ikke blir oppdratt.

Kampen mot spiseforstyrrelser kan være lang og hard. I dette innlegget forteller Nina om bulimien, og om veien ut av bulimien - for godt. Innlegget er kortet noe ned.

Begrepet «Særlig sensitiv» er forholdsvis nytt i Norden. Det er imidlertid ikke snakk om en «sykdom» eller tilstand, men en type personlighetstrekk.

Noen ganger er skilsmissen en direkte årsak til at ungdommen sliter. Her er noen råd på veien til forsoning.

For mennesker som har opplevd grove traumer og omsorgssvikt, og som strever med å stole på andre mennesker er det ingen småting når den psykologiske behandlingen innebærer opprivende terapeutbytter, og når man opplever å ha blitt feilinformert om behandlingen. 

Mange kan kjenne seg slitne, mislykket, triste, ha tanker om å ikke ville leve, og så videre. I dette innlegget får vi nettopp en slik beskrivelse - på en SKIKKELIG dårlig dag.

Hvis jeg spurte deg nå, om du er en ubarmhjertig mobber, hva ville du svare da? Tenk deg godt om.

En hverdag med psykiske vansker er ingen spøk, og bedre blir det ikke av å føle at man må skjule hvordan man har det. Mange tar derfor på seg en maske. Den falske jeg. Den smilende jeg.

Dette innlegget handler om fordommer mot mennesker med psykiske problemer. - Dommen er avsagt og vårt pass påskrevet; det er nok noe alvorlig galt med oss. Mer skal ikke til, skriver Molly. Les hele innlegget her.

Blir du sliten av å stadig skulle være "flink"? Da bør du lese dette gjesteinnlegget, som er skrevet av Tor Strømsnes. Innlegget er kortet noe ned.

Dette kan for mange høres ut som ren galskap, men det er faktisk et ganske kjent utsagn innen psykiatrien. Man vil så gjerne være frisk, men tør ikke forlate rollen som pasient. Tør ikke å måtte konfronteres med sine egne, intense følelser helt alene.

De er flaue over hvem de er. De blir ikke forstått... De er mange. Dette skriver Magnus Jackson Krogh som innledning til et nytt gjesteinnlegg. Les hele innlegget her.

Når man har slitt veldig tungt psykisk kan det føles overraskende når man ikke lenger sliter så mye. I dette innlegget skriver Molly om et slikt vendepunkt. Les hele innlegget her. 

Barn med autisme vil ha en atferd som kan virke påfallende. I dette innlegget reflekterer forfatteren omkring dette, og om det mange foreldre i en slik situasjon kan kjenne på: frykten for barnevernet.

Det kan være en veldig lang vei å gå for å bli frisk fra en spiseforstyrrelse. I dette innlegget forteller Nina om en årelang kamp for å bli frisk, og den avgjørende betydningen av å være motivert. Les hele innlegget her.

I dette innlegget skriver Magnus Jackson Krogh om hva du bør tenke på om du bryr deg om noen med ADHD. Magnus er kjent fra Oljebarna på VGTV, reiser rundt i landet og foredrag om hvordan det er å ha ADHD, og han er forfatter til flere bøker om ADHD.

Antidepressiva hjelper mot depresjon for noen, mens de for andre ikke er til hjelp. I dette gjesteinnlegget forteller Lisa-Marie Thompson om sin erfaring med både depresjon og bruk av denne typen medisiner. Og konklusjonen er: Lykkepiller gjorde meg ikke lykkelig. 

- Vi snakker ikke samme språk, skriver kvinnen bak bloggen Aspergerinformator i et nytt innlegg som handler om å være annerledes; om å skille seg ut i fra de såkalt "nevrotypiske" i blant oss. Her leser du innlegget.

Denne teksten handler om Vera, som er 3 år, snart 4, og hennes opplevelse av en far som slår - og ingen som ser. Teksten er skrevet av Arne Schrøder Kvalvik, forfatter og småbarnsfar. På bloggen Veras univers #Til de voksne skriver han om hvordan verden og voksne ser ut fra en treårings perspektiv.

- Det siste jeg ønsket var å såre og belaste de jeg er glad i, men sykdomskreftene er så sterke, skriver Nina. Spiseforstyrrelser kan være en fryktelig belastning både for dem som er syk og for de pårørende. Dette er temaet i dette gjesteinnlegget som er skrevet av Nina, som er utdannet lege og som har slitt med alvorlige spiseforstyrrelser i en årrekke. Hun brenner for at det skal settes fokus på og skapes mer forståelse for hva det vil si å lide av spiseforstyrrelser. 

Sorgen over å få barn med funksjonshemming kan være overveldende, men kan også være preget av vekslende og motstridende følelser; av håp og håpløshet, glede og sorg. Forfatteren av dette åpenhjertige gjesteinnlegget er mor til to barn med autisme, og i dette innlegget stiller hun spørsmålet: Når går sorgen over?

I dette gjesteinnlegget skriver Lisa-Marie Thompson om hvordan vi knytter følelser til ting, og hvordan det kan føre til at det blir svært vanskelig å kaste tingene. Ved å løsrive seg fra idéen om at det er tingene som skaper følelser kan det bli lettere å få kontrollen tilbake om "rotet" har tatt overhånd. Her leser du innlegget som er noe kortet ned:

Snakker du med en person som har Asperger syndrom, får du gjerne begrenset blikkrespons og dette kan oppleves som avvisende eller som likegyldighet. I dette innlegget skriver kvinnen bak bloggen Aspergerinformator om denne avvikende blikkontakten, og om noen av grunnene til at blikkontakten kan bli såpass annerledes.

I dag hadde jeg lyst til å kjøpe en liten hyggelig ting jeg ønsket meg. Samtidig hadde jeg en liten skurrende følelse av at noe ikke stemte. På vei til butikken kom jeg på hva de siste pengene mine denne uka var satt av til; medisiner. Ingen stor sak, men det føltes urettferdig der og da. Jeg kjente på at jeg har faktisk ikke valgt å være syk. Dette skriver Molly i et nytt gjesteinnlegg på hjelptilhjelp.no. Les innlegget her.

Det er så lett å glemme at bak de skitne klærne, det dradde ansiktet, de egoistiske handlingene, bak sprøyten, folie eller hva det måtte være, så sitter det ett menneske.  Et helt alminnelig menneske som har tatt noen gale valg i livet som har ført de inn i den situasjonen de nå sitter i. Ikke gi opp, ikke døm, det klarer den rusavhengige fint selv. Dette skriver kvinnen bak bloggen Rop fra Høyden - en åpenhjertig blogg som skal gi ett bilde av hvordan det kan være å eksistere som en såkalt ROP-pasient. Her leser du hele innlegget.

Hva skal jeg gjøre for at du ser HELE meg, ikke bare den forbaskede fasaden som går på skolen og får 5+ på en norskprøve? Hva skal jeg gjøre for å bli forstått? Dette er noe av temaet i et nytt gjesteinnlegg fra kvinnen bak bloggen Veien tilbake til meg. Les hele innlegget her.

Dette er et dikt om depresjon, skrevet av Molly som står bak bloggen Trua på livet. Her leser du diktet.

Asperger syndrom er et sosialt, usynlig handicap. Man har noen vanskeligheter og noen styrker på andre områder. Bloggen Aspergerinformator får disse vanskene og styrkene fram på en glimrende måte. Her leser du et gjesteinnlegg fra Aspergerinformator om hvordan kommunikasjon kan oppleves for en med Asperger.

Jeg har fortsatt til gode å bli kjent med et menneske uten en eneste utfordring, skriver Molly i et innlegg som tar for seg hvor utrolig normalt det er å ikke være normal.

Når en «diagnose» blir hva vi ER, setter vi begrensninger på vårt liv! Dette skriver Lisa-Marie Thompson. Her kan du lese gjesteinnlegget som er kortet noe ned.

Å komme seg ut av sin vante miljø gjør det mulig å skifte perspektiv på vanskene i livet, som i sin tur kan gjøre endring mulig. Skifter man miljø så skifter man fokus. Dette er noe av grunnen til at villmarksterapi er et spennende behandlingsalternativ. Her kan du lese et nytt innlegg fra Espen Holmgren, mannen bak Norsk Mestring.

Så er januar her igjen. Et år er lagt bak oss. Hvis du sliter med depresjon var kanskje 2015 et år som var greit å bli ferdig med. Men nå er det i hvert fall over. 2016 er her. Hvordan kan du gjøre dette til et knallår? Du kan gjøre 2016 til året du startet ferden ut av depresjon.

Kalenderen skifter snart til ett nytt år. Blanke ark i boka. Ark som skal fylles med noe. Orker jeg? Klarer jeg å nok en gang reise meg og finne tilbake til riktig spor? Klarer jeg å tørre å håpe? Dette spør kvinnen bak bloggen Veien tilbake til meg i et nytt innlegg på dørstokken inn i julehøytiden. Les hele innlegget her.

Selvmordstanker kan være vanskelige å snakke åpent om, men for mange er de likefullt en betydelig del av hverdagen. I dette innlegget reflekterer kvinnen bak bloggen Veien tilbake til meg omkring det å måtte leve med stadig tilbakevendende selvmordstanker. - Innerst inne vet jeg at jeg skal leve, at jeg vil leve og at det er mening med at jeg forstsett er her, skriver hun. Les hele innlegget her:

Hva gjør man hvis man er en av dem som ikke bare gleder seg til jul? Dette er noe av temaet i dette gjesteinnlegget fra Kristian Hall, forfatter av boken Opp fra avgrunnen. - Gi deg selv til jul, er hans oppfordring.

Les flere gjesteinnlegg

- Du er ikke diagnosen din

Når en «diagnose» blir hva vi ER, setter vi begrensninger på vårt liv! Dette skriver Lisa-Marie Thompson. Her kan du lese gjesteinnlegget som er kortet noe ned.
Gjesteinnlegg

Bipolar for dummies

Bipolar lidelse er en stemningslidelse som kjennetegnes av svingninger mellom å være…
Gjesteinnlegg

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les spennende nyheter om angst, depresjon, ADHD, autisme, og mye mer.

 
Akkurat nå: 13396 abonnenter