Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterFolk som trener har bedre psykisk helse, og en ny amerikansk studie som har tatt i bruk hjerneavbildningsteknikker sier noe om hvorfor. Nærmere bestemt: Intens trening øker nivået av to signalstoffer i hjernen, glutamat og GABA, som begge er knyttet til depresjon. Fysisk trening kan med andre ord virke som et naturlig antidepressiva.

Dette er noe av det som kommer fram i en nyhetsmelding på Eurekalert.

 

Fysisk trening øker nivåer av glutamat og GABA i hjernen

Funnene fra studien er publisert i denne ukens utgave av The Journal of Neuroscience, og gir ny informasjon som støtter opp under at trening kan bli en viktig del av behandling av depresjon og andre nevropsykiatriske lidelser framover.

Depresjon er ofte preget av lave nivåer av glutamat og GABA, mens nivåene av disse signalstoffene normaliserer seg når den psykisk helsen blir bedre, forteller professor Richard Maddock som står bak studien.

Vår studie viser at fysisk trening aktiverer metabolismen som gjør at hjernen fylles opp av disse signalstoffene.

 

Fysisk trening som behandlingsmetode mot depresjon

I studien ble det funnet at det vær en nær sammenheng mellom nivået av glutamat i hjernen og hvor mye personene hadde trent i løpet av siste uke.

Eurekalert skriver:

Disse resultatene peker mot muligheten for at fysisk trening kan brukes som en alternativ behandling for depresjon. Dette kan være spesielt viktig for pasienter under 25 år, som noen ganger har en del bivirkninger fra selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI): antidepressive medisiner som justerer nivåene av signalstoffer i hjernen.

Professor Maddock utdyper:

Ikke alle deprimerte personer vil bli bedre av fysisk trening, men mange vil kunne bli bedre gjennom å få fysisk trening som resept.

 

Kilde


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den