Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenter«Bully» bør bli pensum i norske skoler sporenstreks! Det er en aldeles hjerteskjærende dokumentarfilm om mobbing og konsekvenser av mobbing i amerikansk offentlig skole. Den sitter i mellomgulvet lenge.

 Dette skriver VG.no sin filmanmelder Øystein David Johansen. 

 

Skildrer en brutal virkelighet for millioner av mennesker

VG.no skriver videre:

Filmen gir noen lavmælte, nydelige portretter av utstøtte barn, for eksempel veltalende, godmodige Alex på 12 som plages konstant på bussen, i kantinen, overalt. Selv unnskylder han sine egne plageånder, «de bare tuller med meg», men med skjulte kamera-opptak får vi alle et innblikk i hva for en hverdag han går igjennom. Unike opptak, og dessverre sannhet for millioner.

Regissør Hirsch er også med når foreldrene forsøker å konfrontere skoleledelsen med problemene og blir møtt med noe i nærheten av skuldertrekk. Særs opprørende - og det sniker seg på vemmelig følelse av at inndelingen i «vinnere og tapere» gjør seg gjeldende.

 

11-åring som tok livet sitt på grunn av mobbing

Det kommer videre fram at filmen også trekker fram et foreldrepar som har merket mobbingen på kroppen via sine barn, barn som til slutt fikk nok og tok sine liv. I filmen møter vi blant annet et foreldrepar til en 11-åring som tok selvmord på grunn av mobbingen han opplevde.

Det er kjent fra før at det er alt for mange historier med at mobbing fører barn og ungdom inn i så dyp fortvilelse at de tar sine egne liv. Helsepersonell ved Akershus Universitetssykehus har tidligere slått alarm om at mobbing kan føre til selvmord.

Alle instanser svikter i oppfølgingen av elever utsatt for langvarig mobbing, sier Kari Bugge ved sorgsenteret. 

Vi har klienter hos oss som har opplevd at de har mistet barn og ungdom som følge av langvarig mobbing. De har tatt livet sitt. Foreldrene er så slitne og totalt rammet av maktesløshet overfor situasjonen at de ikke orker å kjempe sin sak. De trenger noen som kan være deres stemme.

 

En film som rører og opprører

I filmen Bully er heldigvis ikke alt like mørkt. Foreldre gjør ord til handling. Hirsch - selv et tidligere mobbeoffer - legger ikke skjul på at han driver med aktivisme.

VG.no sin anmelder avslutter:

Enkelte vil kanskje etterlyse mobbernes perspektiv - og ønske mer problematisering rundt grunnene til mobbing. Dette er ikke den filmen. Valgene Hirsch tar gir oss et resultat som makter å røre - og opprøre på en slik måte er det lett tilgitt. Dette er humanistisk filmskaping på sitt aller beste.

 

Kilde: 


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den