facebook 

Hjelptilhjelp.no

Gjesteinnlegg


Les gjesteinnlegg om psykisk helse

På hjelptilhjelp.no finner du gjesteinnlegg om en lang rekke temaer som ADHD, angst, autisme, depresjon, rusproblemer, personlighetsforstyrrelser, og mye mer. 

Her finner du våre siste gjesteinnlegg:

 

Det er ikke rart at foreldre til barn med funksjonshemminger ofte utvikler egne somatiske lidelser. Belastningen på en familie som må forholde seg til så mange instanser og individer er formidabel. Du må lære deg å samarbeide på et høyt plan for at barna skal ha best mulig oppfølging.

Flere ganger føler jeg et intenst behov for å reise meg opp å peke på henne og skrike: “DET ER AKKURAT SÅNN DET ER!!!”

Det snakkes mye om hvordan det er å være pårørende til et sykt menneske. Om hvordan det er å se noen du er så glad i, forsvinne inn i sykdom. Men det som snakkes lite om er hvordan det er å vite at du skaper pårørende.

Som mamma til to barn med autisme er det en eneste måte vi kan være i parker. Det er ved hjelp av Vis Hensyn armbånd. 

En med Asperger syndrom må lære å satse på det sosiale. Hvis en ikke kommer ut i noe som helst sosialt liv, så blir det som om en skihopper blir stående på toppen av overrennet.

Det er mange oppfatningen om hvilke vansker en person med Asperger har, men hvordan oppleves dette spørsmålet av en som selv har diagnosen? Og hva opplever en person med Asperger selv at er de største styrkene? 

Hvis du vil hjelpe, så hjelp med å snakke med barna om de som ikke alltid klarer å reagere som normalt. Om at vennskap er enda viktigere å gi til de som ikke alltid ser ut til å få det til. Og at kommentarer og spørsmål kan vente til dere er utenfor hørselsvidde til dem det gjelder.

Som treåring snek jeg meg ut midt på natten og løp til stranda for å bade. Siden har svømming vært den beste ADHD-medisinen for meg. 

Helt siden jeg fikk diagnosen Asperger syndrom for over 9 år siden som 59 åring, har jeg prøvd å finne ut hva som er egentlig problemet med å ha Asperger syndom. Dette gjelder først og fremst meg selv, men også hos andre voksne med diagnosen.

Psykiske vansker kan være tunge å bære. Av og til kan angsten og depresjonen skylle over deg som en tsunami. Av og til er omstendighetene langt ifra ideelle. Da er det lett å drukne i vanskene. 

Det har lenge vært liten kunnskap om voksne med Asperger syndrom, og det er mange fordommer imot mennesker med denne diagnosen. Noen mennesker med Asperger er åpne om dette, mens andre er mer lukket. Hva er det egentlig som spiller inn i hvorfor noen med Asperger syndrom så åpne, mens andre ikke er det?

Man skulle kanskje tro at en person med Asperger ville trives bedre i fellesskap med personer med samme diagnose enn ilag med personer uten diagnosen. Men så enkelt er det nok ikke. Det ser ut til personlighet og interesser har større betydning for hvor god "match" man opplever med de andre.

Den forskjellen på meg med Asperger syndrom og et nevrotypisk menneske kommer nok mest til uttrykk i hvordan jeg ser på vennskap og hvordan jeg fungerer i nære relasjoner.

Mange med Asperger syndrom har et problematisk forhold til mat. Noen mangler sult- og metthetsfølelse, og spiser av fornuft eller til bestemte tider. For andre kan nettopp symptomer på spiseforstyrrelse være starten på at man oppdager en underliggende autismespekterforstyrrelse.

Vi tar på oss brillene våre. Autismebrillene gjør det lettere for oss å se verden slik den ser ut for deg. Noen ganger glemmer mamma å ta på seg brillene.

Ordene ringer i ørene mine. Der er de, disse ordene som nesten ikke er til å holde ut.

Det er ingen tvil om at AS mennesker har humor og noen har også selvironi. Humoren kan allikevel være noe særegent. Barn og til dels ungdom kan noen ganger ha vanskeligheter med å forstå visse former for humor, også ironi.

Flere med Asperger syndrom (AS) har fått en relativ god utdannelse, men de påstår at de ikke fungerer i en jobbsituasjon med andre mennesker. I noen tilfeller har de kanskje tatt feil utdannelse, men ofte er det sosiale rundt arbeidsplassen, og det sosiale tilknytting til arbeide de utfører som har resultert i problemer.

Mange av de som blir henvist til BUP får ikke hjelp, de får beskjed om at de ikke er syke nok, at problemene deres ikke er store nok. Andre slipper til i BUP, men får beskjed om at de er "for syke."

Å være pasient i en situasjon hvor andre mennesker har helt og holdent all makt til å ta beslutninger som kan få avgjørende betydning for livet ditt, den maktubalansen tror jeg ingen som ikke virkelig har kjent den på kroppen kan forestille seg hvordan føles.

Hvordan kan man forstå angst? Disse to tegningene er laget av Jan Pettersen for 25 år siden og gir en fin illustrasjon om hvordan angst kan forstås - og om hvordan åpenhet kan være veien til et liv hvor angsten mister grepet.

Det er ofte sammenheng mellom de psykiske diagnosene til mennesker med autismediagnose og hvor godt de har blitt tilrettelagt for.

Alle kan havne i grøfta. Det er ikke til å unngå, for du er et menneske og ingen robot. Og å kjøre i grøfta og gå på trynet, det er noe av det mest menneskelige som finnes.

Jeg ber om at du ser deg selv i speilet når vi kjører oss fast, og ikke bare plasserer «skylden» hos meg. Er det mye forlangt?

Å hjelpe andre er noe av det enkleste og mest effektive man kan gjøre for å oppnå positiv humørforbedring. Dette er bevist gang på gang i ulike forskningsprogrammer.

Jeg var 14 år. Jeg var redd. Jeg skulle ønske de ikke hadde latt meg gå...

Ligger du våken på natta, med store bekymringer for hvordan ditt barn kan mestre skolen? Kjenner du desperasjonen; Allerede vår i lufta, om kun få uker er det sommerferie, og nok et skoleår er snart over. Også dette skoleåret som skulle bli så bra. Nok et skoleår som vi startet optimistisk, nok en gang feilet det.

Hvordan oppleves hjelperne fra de som skal motta hjelpen, spør Nina i et nytt gjesteinnlegg. Hun skriver fra et brukerståsted: - Vi er ikke maskiner. Vi er mennesker. En som jobber i psykiatrien bør bli flinkere til å undre seg over hva det er som skjer og hvorfor det skjer.

Foreldrene trenger støtte og hjelp til å bli så psykisk klare og sterke som de trenger å være for å gå inn i den voldsomme oppoverbakken som det er å være der for barn med ekstra behov - men hvor er hjelpen til foreldrene? spør forfatter bak bloggen Oss pluss autisme.

Hvordan er det best å informere andre barn om at en av barna har autisme. I dette innlegget viser forfatteren bak bloggen Oss pluss autisme hvordan de gjorde det. Kanskje dette kan være en inspirasjon for andre?