Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 11583 abonnenter

Å ha et sensitivt eller følsomt nervesystem medfører at du er bevisst på små nyanser i omgivelsene. Typiske kjennetegn er følsomhet for lys, lyd, smerte, varme og kulde.

Usunt kosthold under svangerskapet eller tidlig i barndommen kan øke risikoen for atferdsproblemer og psykiske plager hos barn, viser ny norsk forskning. Dette skriver ABC Nyheter.

Hjelp til selvhjelp via internett har positiv effekt ved spiseforstyrrelser, viser en ny, systematisk oversikt.

Seniorrådgiver Kari Steindal ved Nasjonal kompetanseenhet for autisme har laget en presentasjon om Aspergers syndrom - med fokus på nærhet, kontakt og kommunikasjon. Hun lister opp vanlige stresskilder som man bør kjenne til i møte med barn og unge med Aspergers syndrom og hvilke tilrettelegginger som trengs. Dette er basiskunnskap for lærere som møter eleven med Aspergers syndrom i klasserommet.

Et yoghurtbeger i gulvet, smelling i dører, roping – eller total taushet. Hvor går grensen for hvor sint du kan være? – Hvis et barn sier til deg at du er sint, da er det alvor. Da skal man høre etter, sier Bjørn Løvland som er terapeut og seniorrådgiver hos Reform ressurssenter for menn.

Hvordan takle vanskelige utfordringer? Hvordan snakke støttende til seg selv? Dette kan barn og unge og deres hjelpere nå se på film.

Hverdagen besto av knuste møbler og knyttneven i veggen. Til slutt fikk familiefaren valget mellom å flytte ut – eller å få hjelp med raseriet sitt. Men det er lange ventelister for å få slik hjelp.

Tilskuddsordningen med psykologer i kommunehelsetjenesten har bidratt til bedre hjelp for pasienter, økt samarbeid og flere psykologårsverk i kommunene.

Sliter du med å komme i seng og føler deg som et kronisk B-menneske? Ny forskning viser at B-mennesker kan bli A-mennesker over tid, og omvendt. Her leser du hvordan.

Anerkjente NICE har publisert retningslinjer for diagnose og behandling ved sosial angst, og det for første gang.

Har du noen gang lurt på om et barn som er utrygt og engstelig, har disse vanskene på grunn av et uheldig samspill mellom foreldre og barn, eller om vanskene er uttrykk for medfødte trekk ved barnet? Er det i hele tatt mulig å avgjøre om et barns vansker skyldes tilknytningsatferd eller medfødte trekk som kommer av barnets temperament eller personlighet? 

En norsk studie viser at ni av ti med diagnostisert rusmisbruk eller rusavhengighet, som fikk hjelp i spesialisthelsetjenesten for første gang, også hadde andre psykiske lidelser i tillegg. Dette skriver Dagens Medisin.

Tilnærminger som gjør foreldre av barn med autisme bedre rustet til å bidra i behandlingen av barnet, er virkningsfulle og nødvendige, viser en oppdatert oversikt fra Cochrane-databasen. Dette skriver PsykNytt.no.

Personer som lider av alvorlig depresjon kan ha enda større nytte av selvhjelp og internettbaserte tiltak enn personer med lettere depresjon, antyder en metaanalyse nylig publisert i British Medical Journal. Dette skriver PsykNytt.

Nye apper gjør det mulig å spore pasienters emosjonelle opp-og nedturer, og å inkludere familie, venner, eller en terapeut i hvordan det går med pasienten. Ved alvorlige psykiske lidelser kan slike apper være med å gi et sikkerhetsnett i hverdagen - både for pasienten selv og for familien.

Hvor ofte ler du av deg selv? Går det an å le av seg selv og sine svakheter og fremdeles ha et godt selvbilde? Skal vi tro enkelte psykologer, kan veien ut av mange psykiske problemer være å lære seg å se mer humoristisk på seg selv og sine problemer - og på denne måten lære å skille mellom "ekte" og "tenkte" problemer.

UngHjelp ble stiftet sommeren 2012 av 5 ungdommer i alderen 17-19 år som sliter og har slitt psykisk. Målet var å lage en ungdomsdrevet organisasjon for å støtte andre ungdommer, for å dele og utveksle erfaringer, for å hjelpe ungdommer i samme situasjon og for å spre kunnskap om psykisk helse blant ungdom. 

Mange av de som jeg har hatt samtaler med som psykolog har en ting felles: De strekker seg langt for å gjøre nær sagt alle andre til lags! De oppfattes som gode hjelpere i sin familie og sitt nettverk. Dette er vel og bra! Men problemet er at mange av dem ar blitt alt for gode hjelpere!

Er det mulig å tenke seg glad? Eller snudd på hodet: Er det mulig å tenke seg trist, engstelig, deprimert, aggressiv, osv? Svaret er selvsagt at det har betydning hvordan man tenker. Livet kan være vanskelig nok som det er, og ikke vi også til stadighet skal plage oss selv med negativ tenkning. Her lærer du å kjenne igjen de vanligste måtene å gå inn i destruktive tankemønstre - og hvordan du bryter ut av disse! 

- Jeg ønsker å fortelle om "Egil", som jeg møtte første gang jeg var innlagt. Jeg var livredd og stolte ikke på noen den gangen. Men så kom "Egil" inn som min primærkontakt.

Er det på tide å reformere psykisk helsevern, slik Odd Volden tar til orde for? Eller fungerer det psykiske hjelpeapparatet så godt som bare det?

Aftenposten: Professor Nino Witoszek setter fokus på en skrekkhistorie fra en families møte med det hun mener er et totalitært barnevern.

Dagbladet: Det er blitt god butikk at barna våre blir kartlagt, målt, veid, testet og undersøkt, med «det normale barnet» som ideal, skriver Mari Pettersvoll og Solveig Østrem i en kronikk i Dagbladet. 

Lurer du på hvilke psykologiske studier som er de merkeligste? Her er noen gode kandidater:

Barn med atferdsvansker skaper store utfordringer både hjemme, i barnehagen og på skolen. Det viktigste man kan gjøre for å hjelpe disse barna er å bygge opp barnas selvfølelse. 

«Bully» bør bli pensum i norske skoler sporenstreks! Det er en aldeles hjerteskjærende dokumentarfilm om mobbing og konsekvenser av mobbing i amerikansk offentlig skole. Den sitter i mellomgulvet lenge.

Hjelp til Hjelp er på nytt intervjuet av Klikk.no / Kvinneguiden, og idag settes det fokus på mobbing: Hva er mobbing og hvem har skylda?

I 2008 kom det gjennom en undersøkelse fram at 10.000 flere barn og unge ble mobbet i skolen enn fire år tidligere. Erling Roland ved Senter for Atferdsfoskning som stod bak undersøkelsen, mente at årsaken blant annet var at oppmerksomheten rundt mobbing er blitt mindre. 

Hvis du har en psykisk lidelse, og samtidig sliter med å få sove, får du trolig ikke behandling mot søvnløsheten.

Kroppen sa plutselig stopp for tidligere værdame Benedikte Rasmussen, som måtte kjempe sin livs tøffeste kamp: imot utbrenthet. Les også