Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 11583 abonnenter

Helseminister Bernt Høie forteller til NRK at kapasiteten innen psykisk helse er for dårlig. Regjeringen har som et viktig satsningsområde å bygge ut kapasiteten innenfor psykisk helse og rus, og det er spesielt utbygging i kommunen regjeringen vil satse på.

En ny svensk rapport legger fram ti vanlige grunner for at unge unge mennesker velger å avslutte sine studier for tidlig.

Mange elever går på skolen uten å få den hjelpen de har krav på, selv om loven sier at alle elever har krav på undervisning som er lagt til rette for hver enkelt.

Det er helt nødvendig at pasienten ikke bruker medikamenter for at vi skal kunne jobbe med angsten, sier leder Gro Nore og overlege Heidi Berg Houmb ved Avdeling for angstlidelser på Modum Bad.

En ny studie setter tvil rundt den lenge etablerte oppfatningen om at mangel på serotonin - et kjemisk signalstoff i hjernen - spiller en sentral rolle i depresjon. Forskere rapporterer at mus som manglet evnen til å lage serotonin i hjernen (og dermed burde ha vært "deprimert" ifølge etablerte oppfatninger) ikke viste depresjonslignende symptomer.

The Silent Epidemic er en australsk dokumentar om selvskading. Selvskading er en lite anerkjent trussel imot hele vårt moderne samfunn, hevdes det i dokumentaren.

Syv av ti ungdommer med psykiske lidelser sliter med kroniske smerter. Og det er de deprimerte jentene som har mest vondt. Smerter i muskler og skjelett ligger på smertetoppen.

Artisten St. Thomas hedres nå med en dokumentarfilm. Artisten slet med psykiske problemer og var helt åpen om dette, ikke minst i sangtekstene sine.

Hva er en spiseforstyrrelse og hva hjelper? Her finner du 10 nyttige informasjonsfilmer - fritt tilgjengelig - om det å skulle bli frisk fra en spiseforstyrrelse

Prisen for å få  folk til å le, kan være å ikke ha det så bra selv. Komikere har psykotiske personlighetstrekk mye oftere enn andre. Dette skriver forskning.no på sine nettsider.

Den utbredte oppfatningen at bare kvinner har spiseforstyrrelser hindrer menn med disse problemene fra å få den hjelpen og støtten de trenger, viser en liten studie.

Forskere har utviklet og validert en ny metode for å identifisere hvilke folk som er narsissistisk: bare spør dem. Dette skriver ScienceDaily på sine nettsider.

ADHD er den vanligst diagnostiserte - og feildiagnostiserte - atferdsforstyrrelsen blant amerikanske barn. En ny studie indikerer at ufrivillige øyebevegelser utgjør et feilfritt og sikkert tegn på ADHD, og forskerne mener å nå kunne tilby en objektiv test for ADHD, som er umulig å lure. I tillegg gir den samme indikatoren også et mål på effektiv behandling, da øyebevegelsene normaliseres ved sentralstimulerende medisin. 

Syns du jobben er stressende, familielivet tungt og sosiale sammenkomster et ork? Da er sannsynligheten stor for at du er mellom 30 og 40 år gammel.

Kronisk bekymring kan være vanskelig å behandle. Metakognitiv terapi er en ny og lovende tilnærming innenfor gruppen av kognitive terapiformer. Den er anbefalt som en førstehånds behandlingsmetode for generalisert angstlidelse.

Nettstedet TED.com har publisert sju videoer om autisme og autismespekteret som kan være nyttige for alle som arbeider med barn med autisme.

En lærer gjorde en øvelse i klasserommet for å forklare hvordan mobbing virker.

Seks unge menn tar livet sitt i Norge hver måned. Slik har det vært i mange år. Nå er forskere på sporet av hvorfor.

Bipolar lidelse ser ut til å henge sammen med lederegenskaper. Og er du søster eller bror til en som lider av sykdommen, har du større sjanse enn vanlig til å bli sjef. I tillegg er det påvist at bipolare lidelser har sammenheng med kreativitet. 

Ungdom i 13–16-årsalderen er mer lovlydige enn før, det er færre som ruser seg, og stadig flere unge har et godt forhold til foreldrene sine. Samtidig viser årets nasjonale Ungdatarapport at flere unge jenter forteller om psykiske plager og stressymptomer.

Ingrid Bergerud (24) har opplevd det utenkelige. For noen måneder siden mistet hun brått og uventet sin kjæreste og samboer Kenth. Tilbake satt hun med ansvaret for deres fem måneder gamle sønn.

I dagens BT setter psykolog Sivert Straume fra Bypsykologene fokus på alle som går og venter på psykisk hjelp, men som må vente lenge. Den virkelige ventelisten er atskillig høyere enn det som den offisielle ventelisten framstiller. Hvert år er det godt over en million mennesker som kan trenge et behandlingstilbud men som ikke får det i spesialisthelsetjenesten, skriver psykologen i kronikken.

Kognitiv atferdsterapi er en effektiv behandlingsform for barn og unge med angstlidelser. Dette er konklusjonen i en reviewartikkel fra den anerkjente Cochrane-databasen (1).

Den rådende oppfatningen er at flere kvinner enn menn er deprimert, men en ny studie tyder på at det er de diagnostiske kriteriene det er noe galt med. Dette skriver forskning.no.

I forrige uke la regjeringen for første gang frem en handlingsplan mot selvskading. Første tiltak i planen er å styrke ordningen med psykologer i kommunen.

Forskere håper at hormonet oxytocin gitt som nesespray skal hjelpe barn med autisme til sterkere sosiale ferdigheter. Dette skriver forskning.no.

- Jeg tror han ble rammet av bunnløs, svart tomhet, forteller Camilla Rosenlund til Aftenposten.no.

Hvilke forebyggende tiltak kan best bidra til å bedre den psykiske helsen i befolkningen? Dette har Arne Holte, professor i helsepsykologi og assisterende direktør ved Folkehelseinstiuttet forsøkt å svare på. Her leser du hans ti prinsipper for forebygging av psykiske lidelser.

Barn er avhengige av sine omsorgsgivere for å få en normal og god utvikling, men ikke alle barn får en trygg tilknytning til andre mennesker. Her leser du om barna med en utrygg tilknytning, og hvilke grep du som voksen kan gjøre - enten du er forelder, ansatt i skole, barnehage, eller på annen måte har nær kontakt med barn.

Aldri før har du lest en bok som Hvorfor hopper jeg? Den er skrevet av Naoki, en utrolig smart, sjarmerende og reflektert 13 år gammel autistisk gutt. Bokens forord er skrevet av David Mitchell som selv har en autistisk sønn, og han forteller at boken hjalp ham til å forstå sin egen sønns autisme.Les også