Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 11150 abonnenter

En norsk studie viser at ni av ti med diagnostisert rusmisbruk eller rusavhengighet, som fikk hjelp i spesialisthelsetjenesten for første gang, også hadde andre psykiske lidelser i tillegg. Dette skriver Dagens Medisin.

Tilnærminger som gjør foreldre av barn med autisme bedre rustet til å bidra i behandlingen av barnet, er virkningsfulle og nødvendige, viser en oppdatert oversikt fra Cochrane-databasen. Dette skriver PsykNytt.no.

Personer som lider av alvorlig depresjon kan ha enda større nytte av selvhjelp og internettbaserte tiltak enn personer med lettere depresjon, antyder en metaanalyse nylig publisert i British Medical Journal. Dette skriver PsykNytt.

Nye apper gjør det mulig å spore pasienters emosjonelle opp-og nedturer, og å inkludere familie, venner, eller en terapeut i hvordan det går med pasienten. Ved alvorlige psykiske lidelser kan slike apper være med å gi et sikkerhetsnett i hverdagen - både for pasienten selv og for familien.

Hvor ofte ler du av deg selv? Går det an å le av seg selv og sine svakheter og fremdeles ha et godt selvbilde? Skal vi tro enkelte psykologer, kan veien ut av mange psykiske problemer være å lære seg å se mer humoristisk på seg selv og sine problemer - og på denne måten lære å skille mellom "ekte" og "tenkte" problemer.

UngHjelp ble stiftet sommeren 2012 av 5 ungdommer i alderen 17-19 år som sliter og har slitt psykisk. Målet var å lage en ungdomsdrevet organisasjon for å støtte andre ungdommer, for å dele og utveksle erfaringer, for å hjelpe ungdommer i samme situasjon og for å spre kunnskap om psykisk helse blant ungdom. 

Mange av de som jeg har hatt samtaler med som psykolog har en ting felles: De strekker seg langt for å gjøre nær sagt alle andre til lags! De oppfattes som gode hjelpere i sin familie og sitt nettverk. Dette er vel og bra! Men problemet er at mange av dem ar blitt alt for gode hjelpere!

Er det mulig å tenke seg glad? Eller snudd på hodet: Er det mulig å tenke seg trist, engstelig, deprimert, aggressiv, osv? Svaret er selvsagt at det har betydning hvordan man tenker. Livet kan være vanskelig nok som det er, og ikke vi også til stadighet skal plage oss selv med negativ tenkning. Her lærer du å kjenne igjen de vanligste måtene å gå inn i destruktive tankemønstre - og hvordan du bryter ut av disse! 

- Jeg ønsker å fortelle om "Egil", som jeg møtte første gang jeg var innlagt. Jeg var livredd og stolte ikke på noen den gangen. Men så kom "Egil" inn som min primærkontakt.

Er det på tide å reformere psykisk helsevern, slik Odd Volden tar til orde for? Eller fungerer det psykiske hjelpeapparatet så godt som bare det?

Les også