Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Forskere har utviklet og validert en ny metode for å identifisere hvilke folk som er narsissistisk: bare spør dem. Dette skriver ScienceDaily på sine nettsider.

ScienceDaily skriver videre:Forskere har utviklet og validert en ny metode for å identifisere hvilke folk er narsissistisk: bare spør dem. I en serie med 11 eksperimenter som involverer mer enn 2200 mennesker i alle aldre, fant forskerne de kunne sikkert identifisere narsissistiske mennesker ved å be dem ett spørsmål.

Det enkle spørsmålet er dette:

I hvilken grad er du enig med denne uttalelsen: "Jeg er en narsissist." (Merk: Ordet "narsissist" betyr egoistisk, selvfokusert, og tom.)

Hele dette spørsmålet ble brukt, inkludert forklaringen i parantes, og deltakerne vurderte seg selv på en skala fra 1 (ikke veldig sant for meg) til 7 (svært sant for meg).

 

Svaret på det enkle spørsmål samsvarte med resultatene på en omfattende narsissisme-test

Ifølge ScienceDaily viste det seg at folks svar på dette spørsmålet hadde et høyt samsvar med flere andre validerte mål på narsissisme, inkludert den mye brukte Narsissistisk Personality Inventory (NPI). 

Her kan du ta testen

Forskjellen er at denne nye undersøkelsen - som forskerne kaller Single Item Narcissism Scale (SINS) - har kun ett spørsmål, mens NPI har 40 spørsmål å besvare.

Folk som er villige til å innrømme at de er mer narsissistiske enn andre, er faktisk med stor sannsynlighet mer narsissistiske, sier Brad Bushman, medforfatter av studien og professor i kommunikasjon og psykologi ved Ohio State University.

 

Narsissister har lite behov for å skjule sine narsissistiske trekk

Folk som er narsissister er nesten stolt av det faktum at du kan spørre dem direkte, fordi de ikke ser narsissisme som en negativ kvalitet - de tror de er bedre enn andre mennesker, og har ingen problemer med å si dette offentlig, forteller Brad Bushman videre ifølge ScienceDaily.

Det kan være mange grunner til at det kan være nyttig å ha fokus på personer med narsissistiske trekk, hevder forskerne.

Samlet sett er narsissisme problematisk for både enkeltpersoner og samfunn. De som allerede mener å være perfekte har lite behov for å prøve å forbedre seg selv, forklarer Bushman.

I tillegg tyder tidligere forskning på at personer som skårer høyt på narsissisme har større sannsynlighet for å inngå i risikofylt seksuell atferd og har problemer med å opprettholde langsiktige, forpliktende romantiske forhold

Poenget med SINS-testen er ikke å erstatte andre, mer omfattende kartlegginger, men testen kan fungere som en screeningtest, som blant annet gjør det enkelt for forskere å identifisere narsissister enkelt. 

  

Kilde:

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om personlighetsforstyrrelser

Personlighetsforstyrrelser

Mitt liv som psykopat

Hver gang jeg skal til å gjøre noe med min kone eller andre i familien, så stopper jeg…
Personlighetsforstyrrelser

Ut av psykopatens klør

I sommer har BT.no hatt flere saker om psykopati. I en kronikk skriver en anonym kvinne…