Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterNår jeg har det bra, er jeg livredd. Jeg vet smellen vil komme, jeg vet bare ikke når den kommer.

Dette skriver Adelheid i et innlegg på BT.no. Hun skriver videre:

Avstanden mellom mine opp- og nedturer er enorm. Men grensene er nesten usynlige. Jeg har flere ganger faktisk oppdaget at jeg aktivt nedarbeider gleden jeg kjenner, for å gjøre smellen litt «snillere».

I innlegget setter hun fokus på sin egen kamp for å oppnå mestring i hverdagen. Av særlige utfordringer nevner hun både depresjon og selvskading, og har tidligere også fortalt om diagnosene borderline personlighetsforstyrrelse og Asperger syndrom.

Siden hjernen min mangler filter, treffer alle inntrykk 100 prosent. Jeg rekker ikke å sortere, jeg rekker ikke skjønne hva som skjer; jeg bare reagerer. Sinne, latter, gråt, frykt og banning sitter løst hos meg, forteller hun.

Depresjon er nok den tilstanden jeg frykter mest av alle. Det kjennes ut som jeg er død, men samtidig full av en smerte som river i hvert fiber i kroppen.

På tross av de psykiske helseutfordringene forteller Adelheid om drømmen om å få jobb. Hun skriver:

Jeg har så lyst på jobb! En jobb der jeg får tilbringe dagene bak rattet i en lastebil. 

Men jeg er samtidig livredd for å faktisk få meg jobb. Jeg er livredd for at noen faktisk skal tørre å satse på meg, for jeg er så redd for å ikke få det til.

Med dette og andre innlegg har Adelheid vært åpen om hvordan det kan være å streve med psykiske vansker, og hun gir uttrykk for et sterkt engasjement om at psykiske lidelser blir tatt mer på alvor. Hun skriver:

Det farligste man gjør med psykiske utfordringer, er å ikke ta dem på alvor. Å le dem bort, eller å skjule dem for at man skammer seg.

Bare når man anerkjenner problemene, kan man jobbe med dem.

 

Kilde

 


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Elevenes psykiske helse i skolen


Undertittel: utdanning til å mestre egne liv
Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Hva forstår vi med psykisk helse i et utdanningsperspektiv og hva hemmer…

Smertepsykologi


Boken omtales av forlaget på følgende måte.
Hvordan kan man forstå og håndtere smerte ut ifra et psykologisk perspektiv? Forfatterne tar for seg grunnlaget…

I møtet mellom hjelper og pasient er det en enorm maktubalanse

Å være pasient i en situasjon hvor andre mennesker har helt og holdent all makt til å ta beslutninger som kan få avgjørende betydning for livet ditt, den maktubalansen…

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

Anorektisk


Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Ærlig, nådeløs og usentimental skildring fra anoreksiens innside. Skrevet over tre år, gjennom en langsom…