hjelptilhjelp banner

Hver gang jeg skal til å gjøre noe med min kone eller andre i familien, så stopper jeg opp et øyeblikk og spør meg selv: «Hva ville et godt menneske gjort i denne situasjonen?»

Slik åpner James Fallon et ytringsinnlegg som er publisert på NRK.no. Fallon er professor i psykiatri ved Universitetet i California.  

  1. Video: Intervju med James Fallon på Skavlan

 

Oppdaget at han var en psykopat

Jeg oppdaget min egen, «skjulte» psykopati da jeg i årene 2006 til 2011 gjorde vitenskapelige og kliniske studier av mordere og pasienter med psykopati og schizofreni, forteller han.

Det var likevel først i 2010 at han tok sine egne psykopatisk trekk alvorlig, forteller Fallon videre. Han begynte å spørre mennesker rundt seg om hva de egentlig mente om ham, og han fikk klart svar.

De som kjente meg godt, min familie, mine venner og psykiatere som hadde undersøkt meg, fortalte meg alle endelig hva de tenkte om min psykopatiske adferd.

Men det var ikke første gang han fikk høre dette, selv om det var først nå han var i stand til å forstå det. Fallon forteller:

Hele veien gjennom puberteten, universitetet og fram til mine år som professor var det fra tid til annen en kliniker, en prest eller en lærer som sa, rett ut, at det var noe ondt ved meg. Jeg brydde meg ikke, og lo av dem. De smilte ikke en gang tilbake.

 

Bruker erkjennelsen om egen psykopati til å endre atferd

I innlegget sitt forteller James Fallon om hvordan han har prøvd å bruke erkjennelsen om sine egne psykopatiske trekk til i mindre grad å la dette føre til at han lever ut sine psykopatiske tendenser ved manipulasjon og ondsinnede handlinger. Han forteller:

Jeg har selv begynt å behandle min kone og andre som står meg nær med mer omtanke. Hver gang jeg skal til å gjøre noe med dem, så stopper jeg opp et øyeblikk og spør meg selv: «Hva ville et godt menneske gjort i denne situasjonen?» Det har gjort meg oppmerksom på at mitt instinkt alltid er å gjøre det mest egoistiske.

Han reflekterer også over hvordan en god og kjærlig omsorg har demmet opp for en del av den genetiske sårbarheten for psykopati. 

 

Kilde:

Les mer om personlighetsforstyrrelser

Personlighetsforstyrrelser

Kloen som ikke slipper meg

Når jeg har det bra, er jeg livredd. Jeg vet smellen vil komme, jeg vet bare ikke når den…
Personlighetsforstyrrelser

Dette er psykopati

I sommer har BT.no hatt flere saker om psykopati. - En med sterke psykopatiske trekk vil…