Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterHver gang jeg skal til å gjøre noe med min kone eller andre i familien, så stopper jeg opp et øyeblikk og spør meg selv: «Hva ville et godt menneske gjort i denne situasjonen?»

Slik åpner James Fallon et ytringsinnlegg som er publisert på NRK.no. Fallon er professor i psykiatri ved Universitetet i California. 

 

  1. Video: Intervju med James Fallon på Skavlan

 

Oppdaget at han var en psykopat

Jeg oppdaget min egen, «skjulte» psykopati da jeg i årene 2006 til 2011 gjorde vitenskapelige og kliniske studier av mordere og pasienter med psykopati og schizofreni, forteller han.

Det var likevel først i 2010 at han tok sine egne psykopatisk trekk alvorlig, forteller Fallon videre. Han begynte å spørre mennesker rundt seg om hva de egentlig mente om ham, og han fikk klart svar.

De som kjente meg godt, min familie, mine venner og psykiatere som hadde undersøkt meg, fortalte meg alle endelig hva de tenkte om min psykopatiske adferd.

Men det var ikke første gang han fikk høre dette, selv om det var først nå han var i stand til å forstå det. Fallon forteller:

Hele veien gjennom puberteten, universitetet og fram til mine år som professor var det fra tid til annen en kliniker, en prest eller en lærer som sa, rett ut, at det var noe ondt ved meg. Jeg brydde meg ikke, og lo av dem. De smilte ikke en gang tilbake.

 

Bruker erkjennelsen om egen psykopati til å endre atferd

I innlegget sitt forteller James Fallon om hvordan han har prøvd å bruke erkjennelsen om sine egne psykopatiske trekk til i mindre grad å la dette føre til at han lever ut sine psykopatiske tendenser ved manipulasjon og ondsinnede handlinger. Han forteller:

Jeg har selv begynt å behandle min kone og andre som står meg nær med mer omtanke. Hver gang jeg skal til å gjøre noe med dem, så stopper jeg opp et øyeblikk og spør meg selv: «Hva ville et godt menneske gjort i denne situasjonen?» Det har gjort meg oppmerksom på at mitt instinkt alltid er å gjøre det mest egoistiske.

Han reflekterer også over hvordan en god og kjærlig omsorg har demmet opp for en del av den genetiske sårbarheten for psykopati. 

 

Kilde:


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Elevenes psykiske helse i skolen


Undertittel: utdanning til å mestre egne liv
Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Hva forstår vi med psykisk helse i et utdanningsperspektiv og hva hemmer…

Smertepsykologi


Boken omtales av forlaget på følgende måte.
Hvordan kan man forstå og håndtere smerte ut ifra et psykologisk perspektiv? Forfatterne tar for seg grunnlaget…

I møtet mellom hjelper og pasient er det en enorm maktubalanse

Å være pasient i en situasjon hvor andre mennesker har helt og holdent all makt til å ta beslutninger som kan få avgjørende betydning for livet ditt, den maktubalansen…

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

Anorektisk


Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Ærlig, nådeløs og usentimental skildring fra anoreksiens innside. Skrevet over tre år, gjennom en langsom…