Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenter «Kjendis møtte veggen men nå går det kjempebra!»-øvelsen har etter hvert blitt kjernevirksomheten i store deler av norske medier, en virksomhet som også kan ha en destruktiv effekt. 

Dette skriver Thomas Seltzer, bassist og programsekretær i NRK, idag i en kronikk på Dagbladet.no.

 

Roser Lene Marlins åpenhet om psykisk lidelse

Lene Marlin sto tidligere denne uka fram med sin sterke historie, en historie om smerte, press og det å ville dø. Det skal hun ha all heder for, og jeg tror det at hun forteller dette kan ha en positiv effekt for mange som opplever de samme tingene, skriver Seltzer.

Han forteller at han er tililhenger av alt som kan være med på å fjerne tabuer og taushet omkring mental helse, og da er det bra at folk deler disse historiene sine.

Av egen erfaring vet jeg at når man er langt nede så kan man ofte tenke at «akkurat sånn jeg føler det er det INGEN andre som noensinne har følt seg», og et viktig verktøy jeg brukte for å komme meg opp den gang jeg var syk var å konstant fortelle meg selv at «AKKURAT sånn som dette er det millioner av folk som føler seg akkurat nå. Dette er faktisk helt vanlig».

 

- Ikke romantiser psykisk lidelse!

Thomas Seltzer forteller at muren av taushet rundt psykiske lidelser i vår tid er i ferd med å slå sprekker, i stor grad takket være iherdig innsats fra media, noe som er vel og bra.

Men når det er sagt bør man (les: media) være forsiktig så man ikke samtidig bedriver en romantiserende mytebygging, for eksempel i forhold til rus, som jeg definerer som en del av det psykiske lidelseskomplekset. «Kjendis møtte veggen men nå går det kjempebra!»-øvelsen har etter hvert blitt kjernevirksomheten i store deler av norske medier, en virksomhet som også kan ha en destruktiv effekt.

I tillegg tar Seltzer avstand fra mytebygging om at det er noe særlig ekstraordinært eller spesielt med personer som sliter psykisk eller som har rusproblemer, og han avslutter:

La oss i stedet snakke om hvor utbredt og allment og vanlig det er å ha det vondt, å ruse seg, å ville gjøre slutt på seg selv. Knus mytene. Først da blir vi virkelig kvitt tabuene og tausheten.

Det er folk flest som sliter.

 

Kilde: 


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

- I usunne relasjoner er det én som bestemmer hele tiden

Visste du at med en gang det er to mennesker i et rom så pågår det en maktkamp? Det er alltid én som leder og en som følger. I sunne relasjoner veksler man på

Pårørende kjenner sine nærmeste bedre enn noen i helsevesenet noen gang vil gjøre

Med en setning opplevde jeg å bli devaluert og mistenkeliggjort både som mor og som faperson. Jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å verken tenke eller si noe fornuftig.

Ungdommer med angst har det som regel bra hjemme, men strever blant venner og på skolen

Ny forskning tyder på at ungdommer med angstplager som regel har det bra hjemme, men at de strever på skolen og blant venner. Slike funn understreker behovet for en større satsning…

Et samfunn hvor alle måles etter vellykkethet / mislykkethet

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt press. Mange forstrekker seg og blir syke. Vi trenger et samfunn som gir plass til sårbarheten, ikke et samfunn som benekter den

Ny studie: Oppsving i søk på selvmord etter

Serien "13 Reasons Why" har både vakt bekymring for smitteeffekt av selvmord - og i tillegg gitt håp om en større bevissthet omkring selvmord som samfunnsproblem. Nå har…