hjelptilhjelp banner

 «Kjendis møtte veggen men nå går det kjempebra!»-øvelsen har etter hvert blitt kjernevirksomheten i store deler av norske medier, en virksomhet som også kan ha en destruktiv effekt. 

Dette skriver Thomas Seltzer, bassist og programsekretær i NRK, idag i en kronikk på Dagbladet.no. 

Roser Lene Marlins åpenhet om psykisk lidelse

Lene Marlin sto tidligere denne uka fram med sin sterke historie, en historie om smerte, press og det å ville dø. Det skal hun ha all heder for, og jeg tror det at hun forteller dette kan ha en positiv effekt for mange som opplever de samme tingene, skriver Seltzer.

Han forteller at han er tililhenger av alt som kan være med på å fjerne tabuer og taushet omkring mental helse, og da er det bra at folk deler disse historiene sine.

Av egen erfaring vet jeg at når man er langt nede så kan man ofte tenke at «akkurat sånn jeg føler det er det INGEN andre som noensinne har følt seg», og et viktig verktøy jeg brukte for å komme meg opp den gang jeg var syk var å konstant fortelle meg selv at «AKKURAT sånn som dette er det millioner av folk som føler seg akkurat nå. Dette er faktisk helt vanlig».

 

- Ikke romantiser psykisk lidelse!

Thomas Seltzer forteller at muren av taushet rundt psykiske lidelser i vår tid er i ferd med å slå sprekker, i stor grad takket være iherdig innsats fra media, noe som er vel og bra.

Men når det er sagt bør man (les: media) være forsiktig så man ikke samtidig bedriver en romantiserende mytebygging, for eksempel i forhold til rus, som jeg definerer som en del av det psykiske lidelseskomplekset. «Kjendis møtte veggen men nå går det kjempebra!»-øvelsen har etter hvert blitt kjernevirksomheten i store deler av norske medier, en virksomhet som også kan ha en destruktiv effekt.

I tillegg tar Seltzer avstand fra mytebygging om at det er noe særlig ekstraordinært eller spesielt med personer som sliter psykisk eller som har rusproblemer, og han avslutter:

La oss i stedet snakke om hvor utbredt og allment og vanlig det er å ha det vondt, å ruse seg, å ville gjøre slutt på seg selv. Knus mytene. Først da blir vi virkelig kvitt tabuene og tausheten.

Det er folk flest som sliter.

 

Kilde: 

Les mer om psykiske problemer

Psykiske problemer

Mentalhygieniske råd: Humor

Hvor ofte ler du av deg selv? Går det an å le av seg selv og sine svakheter og fremdeles…
Psykiske problemer

Når vi skammer oss for mye

Skammer du deg for mye? Skamfølelsen er vanskelig å gripe tak i, men kan farge hele ens…