Finn hjelp for:

Psykiske problemer

 

 

Finn hjelp for:

Psykiske problemer

Du tror kanskje ikke det kan hende i familien din. Dere har jo alltid vært en flott gjeng; sunne, sterke barn med venner og fritidsinteresser. Men så skjer det. Sakte, nesten umerkelig; eldstejenta blir mer tilbaketrukket, sliten og bekymret.

Bilde: av Soragrit Wongsa på Unsplash Dette er noe av det en anonym far skriver i en kronikk i Haugesunds avis, hvor han setter fokus på den økende forekomsten av psykiske plager hos ungdom i Norge, og hvordan en slik situasjon kan oppleves av familien rundt.

Han skriver videre:

Du ser små tegn på at alt ikke er så greit. Men du tenker at det er høst og til våren er alt så mye bedre. Ingen vits i å overdramatisere. Det er mørketida. Du vet bare ennå ikke hvor mye mørkere det skal bli!

 

Psykiske plager blant ungdom

Her påpeker han at psykiske plager blant ungdom er i en stadig økning. - Jenter på ungdoms- og videregående skole er overrepresentert på statistikkene.

Eldstejenta trekker seg stadig oftere tilbake til rommet.

Fritidsaktivitetene skulkes med begrunnelse «sliten og trøtt» – og du tenker at med litt ro og fred så kommer nok energien tilbake. Men vennene på besøk blir færre. Smilet ved middagsbordet er borte og hun pirker bare i maten. Vekten raser og noen små, rare striper på underarmene dukker opp.

 

Selvskading og selvmordsforsøk

Han viser også til at hver tiende jente på ungdomstrinnet forteller at de har påført seg selv skader i en eller annen form, og at selvskading ofte er et av mange symptomer på at ungdommer sliter psykisk. - Selvskading og selvmordsforsøk henger ofte sammen. Selvskading kan fort gå helt galt. Det er alvorlig nå!

Også dette fikk den anonyme faren et nært møte med, da de psykiske vanskene gikk over i et selvmordsforsøk - en overdose av piller. Han skriver:

Du tror ikke det er sant. Men det er det. Og du tilbringer natten med en døsig og deprimert jente, som tross alt dypt lover at det ikke skal skje igjen.

 

Hasjbruk i økning

Og oppi det hele kan rusproblemer melde seg. 

Tallene fra Ungdata viser at hasjbruken øker i hele Norge.

Du trodde ikke at det kunne skje deg der du sitter i sofaen med den en gang lille «pappajenta», som er dypt nede i hasjrusen. Du kjenner på usikkerhet, på redsel, på sinne og gråt.

 

Man kan aldri bry seg for mye

Han gir en nær skildring av den fortvilelse og maktesløs de nærmeste kjenner på når ens eget barn gradvis glir ut i psykiske plager, selvskading, rus. Og han er ikke alene om å oppleve nettopp dette. Han skriver:

Derfor skal du bry deg! Du skal ta faresignalene på alvor, du skal bite i deg stolthet og be om hjelp.

Du skal være pappa og mamma skal være mamma. Dere skal bry dere! Man kan aldri bry seg for mye ...

 

Kilde

Sitere denne artikkelen

 

Bruk gjerne informasjon fra denne artikkelen på din nettside, men husk å legge til lenke.

Skrevet av

ove heradstveit

Ove Heradstveit

Psykolog, spesialist i klinisk samfunnspsykologi. PhD.
 Facebook -  Twitter
- Hjelptilhjelp.no

Les mer om psykiske problemer