hjelptilhjelp banner

Tobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp. Det opplevdes som total panikkangst.

Dette skriver VG Familieliv i en artikkel om utbrenthet. Jeg trodde det var noe alvorlig galt med meg, for plutselig opplevde jeg symptomer som svimmelhet, kvalme, oppkast, migrene og smerter, sier Tiril Johansen (27) til VG Familieliv. 

De forteller at Tiril hadde hatt en lengre periode med høyt press og høy aktivitet, og at det etter hvert skulle føre til en psykisk knekk. Tiril forteller:

Det store sammenbruddet kom rett før eksamen. Jeg satt og sang for datteren min da det plutselig gikk helt rundt for meg. Jeg fikk katastrofetanker, og så sykebiler og død over alt. Det opplevdes som total panikkangst. Jeg begynte å riste, skjelve, gråte så snørr og tårer sprutet. 

VG Familieliv har snakket med Marianne Ålberg Villabø, forsker ved Regionsenteret for barn og unges psykiske helse region sør og øst, i forhold til denne saken. Hun forteller:

Angst og utbrenthet kan utløses av stress over tid, spesielt hos sårbare personer. Når man opplever mye stress over tid, vil det for noen være som om kroppen hele tiden er i en alarmberedskap. Dette kan gi seg utslag i angstsymptomer eller angstanfall.

For Tiril sin del ble det viktig å være mer oppmerksom på egne begresninger, og å ikke si ja til mer enn det hun faktisk hadde overskudd til. På bloggen har Tiril valgt å være åpen om opplevelsen sin og problemene hun fortsatt sliter med i hverdagen. 

 

Kilde

Les mer om psykiske problemer

Psykiske problemer

Når vi skammer oss for mye

Skammer du deg for mye? Skamfølelsen er vanskelig å gripe tak i, men kan farge hele ens…