Abonner på vårt nyhetsbrev

Få spennende nyheter om psykisk helse, angst, depresjon, autisme, ADHD, og mye mer

Akkurat nå: 10270 abonnenterTobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp. Det opplevdes som total panikkangst.

Dette skriver VG Familieliv i en artikkel om utbrenthet. 

Jeg trodde det var noe alvorlig galt med meg, for plutselig opplevde jeg symptomer som svimmelhet, kvalme, oppkast, migrene og smerter, sier Tiril Johansen (27) til VG Familieliv. 

De forteller at Tiril hadde hatt en lengre periode med høyt press og høy aktivitet, og at det etter hvert skulle føre til en psykisk knekk. Tiril forteller:

Det store sammenbruddet kom rett før eksamen. Jeg satt og sang for datteren min da det plutselig gikk helt rundt for meg. Jeg fikk katastrofetanker, og så sykebiler og død over alt. Det opplevdes som total panikkangst. Jeg begynte å riste, skjelve, gråte så snørr og tårer sprutet. 

VG Familieliv har snakket med Marianne Ålberg Villabø, forsker ved Regionsenteret for barn og unges psykiske helse region sør og øst, i forhold til denne saken. Hun forteller:

Angst og utbrenthet kan utløses av stress over tid, spesielt hos sårbare personer. Når man opplever mye stress over tid, vil det for noen være som om kroppen hele tiden er i en alarmberedskap. Dette kan gi seg utslag i angstsymptomer eller angstanfall.

For Tiril sin del ble det viktig å være mer oppmerksom på egne begresninger, og å ikke si ja til mer enn det hun faktisk hadde overskudd til. På bloggen har Tiril valgt å være åpen om opplevelsen sin og problemene hun fortsatt sliter med i hverdagen. 

 

Kilde


 

Relatert


Nyheter om psykisk helse

Elevenes psykiske helse i skolen


Undertittel: utdanning til å mestre egne liv
Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Hva forstår vi med psykisk helse i et utdanningsperspektiv og hva hemmer…

Smertepsykologi


Boken omtales av forlaget på følgende måte.
Hvordan kan man forstå og håndtere smerte ut ifra et psykologisk perspektiv? Forfatterne tar for seg grunnlaget…

I møtet mellom hjelper og pasient er det en enorm maktubalanse

Å være pasient i en situasjon hvor andre mennesker har helt og holdent all makt til å ta beslutninger som kan få avgjørende betydning for livet ditt, den maktubalansen…

Anorektisk. Noe så sjelden som en bestselger om spiseforstyrrelse

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både…

Anorektisk


Boken omtales av forlaget på følgende måte.

Ærlig, nådeløs og usentimental skildring fra anoreksiens innside. Skrevet over tre år, gjennom en langsom…